Komisija za istraživanje ubistava i napada na novinare i u Crnoj Gori

Vlada nije donijela rješenje o formiranju komisije ali je Raško Konjević započeo konsultacije sa predstavnicima medija
91 pregleda 7 komentar(a)
novine, Foto: Luka Zeković
novine, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.11.2013. 15:42h

Predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara u Srbiji Veran Matić najavio je da će slična komisija biti formirana i u Crnoj Gori kako bi istražila ubistvo direktora lista "Dan" Duška Jovanovića i napade na novinare i novinske redakcije.

Matić je, povodom 23. novembra, Međunarodnog dana protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, rekao da je prije nekoliko sedmica komisiju posjetio savjetnik direktora MUP-a Crne Gore, budući da je vlada Crne Gore donijela odluku da formira sličnu instituciju.

"Zadatak te komisije bilo bi otkrivanja ubica novinara Duška Jovanovića ali i razrješavanje brojnih nasilnih napada na novinare i redakcije po čemu je Crna Gora prepoznatljiva. Nedavno je, kako sam informisan, održan širi sastanak predstavnika MUP-a, vlade, medija, medijskih udruženja, ali i nevladinih organizacija kako bi se inicirao ovaj proces", rekao je Matić Udruženju novinara Srbije.

Srpska komisija je, kako je rekao, ponudila savjetodavnu pomoć, tako što bi podijelila iskustva u formiranju radnih grupa i istražnih timova, navedeno je u saopštenju UNS-a.

Direktor lista "Dan" Duško Jovanović ubijen je 24. maja 2004. godine ispred redakcije lista.

Akcionim planom za poglavlje 23 predviđeno je da Ministarstvo unutrašnjih poslova do kraja godine formira komisiju koja će se baviti istraživanjem napada na novinare i ubistva Duška Jovanovića.

Vlada još nije donijela rješenje o formiranju komisije ali je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević započeo konsultacije sa predstavnicima medija.

"Predviđeno je da je sačinjavaju predstavnici MUP-a, odnosno Uprave policije, tužilaštva, NVO i medija. Komisija će imati za cilj da prikupi i razmotri svu relevantnu dokumentaciju na osnovu koje će se istražiti razlozi za nerasvjetljavanje ovih krivičnih djela. MUP je pokrenuo proceduru za realizaciju te aktivnosti. S obzirom na to da će se koristiti iskustva Srbije koja je imala slično tijelo, predstavnik MUP-a je bio u Beogradu i razgovarao sa predsjednikom tamošnjeg tijela Veranom Matićem kako bi na osnovu njihovih iskustava bio definisan djelokrug i nadležnosti crnogorske Komisije", saopšteno je iz kabineta Konjevića ranije "Vijestima".

Novinarka nedjeljnika Monitor i članica glavnog odbora Sindikata medija Milena Perović-Korać rekla je "Vijestima" da su predstavnici tog sindikata 22. novembra imali sastanak sa Konjevićem.

"Konjević je na sastanku rekao da će Sindikat medija imati svog predstavina u toj komisiji. On nam je saopštio da će u tom tijelu biti predstavnici medija čiji su novinari i imovina ugrožavani i napadani", kazala je Perović-Korać.

Ona je dodala da će komisija, kako im je saopštio Konjević, biti formirana po ugledu na komisiju u Srbiji.

Konjević je rekao i da će se on zalagati da na čelu komisije bude novinar, što je slučaj u Srbiji.

Sindikat je ukazao, kako je kazala Perović-Korać, da je važno kakva će biti struktura komisije, "da se ne bi dešavalo da završi rad bez efekata, poput skupštinskih anketnih odbora".

Sa ministrom su razgovarali i predstavnici agencije Mina, predsjednica Sindikata medija Marijana Camović, dok su ranije na istu temu kod njega bili i predstavnici "Vijesti", "Dana", "Monitora", te predstavnik Medijskog savjeta za samoregulaciju.

Bonus video: