LGBT Forum Progres: Insistiraćemo na jačanju kapaciteta tužilaca

"Cimbaljević će ostati, bez ozbira na njegove buduće odluke, neraskidivi dio građanske i političke istorije”
1 komentar(a)
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 23.11.2013. 13:24h

LGBT Forum Progres insistiraće da se, kroz primjenu nacionalne LGBT politike, pojačano radi na jačanju kapaciteta tužilaca u pogledu primjene zakona, saopšteno je iz te organizacije.

Kanada je odobrila politički azil prvom javno deklarisanom homoseksualcu u Crnoj Gori, Zdravku Cimbaljeviću, koji je Crnu Goru napustio zbog konstantnih prijetnji smrću, koje je tužilaštvo, kako je naveo, “shvatalo olako”.

"Iako žalimo zbog njegovog odlaska svjesni smo da su sigurnost i odustvo straha od nasilja životni prioriteti svakog građanina. Vjerujemo da se Cimbaljević prema tim osjećajima odnio krajnje odgovorno", kaže se u saopštenju LGBT Foruma Progres.

Prema njihovim riječima, opravdano je kontinuirano prozivanje tužilačke organizacije.

Iz Foruma su ukazali da se Krivični zakonik, u slučaju govora mržnje i nasilja prema LGBT osobama u praksi uopšte ne primjenjuje, "i praksa pojedinih osnovnih tužilaca je međusobno neujednačena i kontradiktorna".

"LGBT Forum Progres će insistirati da se kroz implementaciju nacionalne LGBT politike pojačano radi na jačanju kapaciteta tužilaca u pogledu primjene zakona", poručili su iz te organizacije.

Iz Foruma smatraju da Cimbaljević zaslužuje puno društveno poštovanje, jer su, kako su naveli, njegov postupak i lična žrtva ravni herojstvu iz oslobodilačke i kasnije, antifašističke crnogorske istorije.

"Njegovim postupkom, i djelovanjem, tri godine na poziciji političkog i društvenog predstavnika LGBT zajednice, proces se ubrzao i sadržajno intenzivirao", naveli su iz te organizacije.

Na način je, kako su dodali, Crna Gora vrlo brzo sustigla brojne druge države kada je riječ o vidljivosti, dometima i efektima rada LGBT pokreta.

"Cimbaljević je, predvodeći LGBT zajednicu, uz mnoge probleme, opstrukcije i lične rizike, doprinio ozbiljnim i dugoročnim društvenim promjenama", ukazali su iz Foruma.

Oni su poručili da će Cimbaljević ostati, bez ozbira na njegove buduće odluke, “neraskidivi dio građanske i političke istorije”.

"Pozdravljamo njegovu najavu da će ostati aktivan na političkoj sceni i u crnogorskom LGBT pokretu, posebno rad na okupljanju LGBT dijaspore", naveli su iz Foruma.

Oni su kazali da će ta organizacija podržati sve korektne i dobronamjerne pristupe, saradnju i objedinjavanje različitih LGBT grupa, i naveli Cimbaljeviću žele uspjeh u daljem životu i radu.

Bonus video: