lgbt prava

Cimbaljeviću odobren politički azil u Kanadi

"Time je potvrđeno da je barem u slučaju jednog svog građanina, eksponiranog za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Crna Gora pala na ispitu zaštite i procesuiranja prijetnji i nasilja"
79 komentar(a)
Zdravko Cimbaljević, Foto: Savo Prelević
Zdravko Cimbaljević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.11.2013. 09:52h

Zdravku Cimbaljeviću, prvoj javno deklarisanoj gej osobi u Crnoj Gori, odobren je politički azil u Kanadi.

"Time je potvrđeno da je barem u slučaju jednog svog građanina, eksponiranog za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Crna Gora pala na ispitu zaštite i procesuiranja prijetnji i nasilja", kazao je Cimbaljević.

Kanadski imigracioni odbor, koji je potvrdio navedeni status dao je mišljenje da Crna Gora nije zaštitila svog građanina i da je tužilaštvo olako shvatalo ispoljenu mržnju, nasilje i prijetnje.

Cimbaljević je podsjetio da je "pune tri godine, dosljedno i svakodnevno, potpuno sam na sceni, koristio sve raspoložive državne i pravne mehanizme da zaštiti svoje dostojanstvo ali prije svega pravo na slobodu i ravnopravnost LGBT zajednice koju je predstavljao".

"To potvrđuju činjenice koje govore da sam u tom periodu podnio preko 500 prijava i priitužbi, bio jedini učesnik nekoliko krivičnih i sudskih postupaka, inicirao gotovo sve prekršajne postupke, uveo u sudsku praksu, po osnovu seksualne orjentacije, Zakon o zaštiti od diskriminacije, adresirao više stotina pisama i peticija zvaničnicima i donosiocima odluka na svim nivoima. Dodatno, odgovorno sam radio na jačanju kapaciteta sistemskih institucija kako bi kvalitetnije pristupali LGBT osobama i bolje razumjeli njihova ljudska prava. Bio sam i jedini transparentni sagovornik medija o ovoj tematici. Prvi sam promovisao i zastupao ideju Parade ponosa u Crnoj Gori. Ako sve to nije doprinos razvoju i slobodi LGBT zajednici i njenom boljem društvenom prihvatanju onda neka se nastave sve ružne priče o meni, posebno one da sam kukavica i izdajnik", kazao je Cimbaljević, dodajući da je svjestan da se drugim LGBT osobama koje nijesu bile javne ličnosti dešavaju mnogo gore stvari.

"Njih ne štiti javnost. To je imao u vidu i Imigracioni odbor. Zato moj angažman za LGBT zajednicu i bolju Crnu Goru neće prestati. Nastaviću da budem snažna podrška kompletnom LGBT pokretu. Posebno ću se posvetiti praćenju aktivnosti državnih tužilaca čiji me je nerad, homofobija i ignorisanje otjerao iz zemlje. Nastavkom rada za poštovanje ljudskih prava LGBT osoba radiću i na svom povratku. Ponosni sam sin Crne Gore. Nikada i ništa neću uraditi protiv njenih interesa i napretka. Svojoj domovini želim punu slobodu i razvoj. Doprinosiću da Crna Gora toleranciju prihvati kao svoju najveću vrijednost. Takvoj Crnoj Gori ću se vratiti", kazao je Cimbaljević u dopisu medijima.

Preporučujemo za Vas