Doći će ministri i novinari kad se nesreća desi

Klizište u toliko pominjanom a nikada zaštićenom selu Mojdež još je živo, usred ljeta mokri zidovi kuća ne slute dobro
82 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2013. 11:31h

Mještani sela Mojdež, koje je prije desetak godina nastradalo u klizištu, strahuju od predstojeće zime i kiša. Posljedice klizišta koje je nastalo nakon vodoistražnih radova u selu i koncesija za eksploataciju pijaće vode, nijesu sanirane niti je ikada utvrđen krivac za najveću katastrofu koja je zadesila selo. Umjesto toga, novčanim kaznama kažnjeni su mještani, među njima i predsjednik MZ Milorad Velaš koji godinama ukazuje na probleme.

Klizište je u februaru 2004. odnijelo 12 hektara zemljišta u Mojdežu, uništilo i trajno oštetilo na desetine kuća, imanja, infrastrukturu, puteve… Danima su tada Mojdežani bili u centru medijske pažnje, činilo se da će ogromna materijalna šteta ipak biti koliko-toliko nadoknađena i ublažena. Pomoć su obećavali svi, od Opštine do nadležnih ministarstava.

“Sve je ostalo samo na obećanjima. Koncesionari i svi ostali napustili su Mojdež i ostavili katastrofu i mještane zabrinute za dalju sudbinu. Zato pozivam nadležna ministarstva da ponovo dođu i pogledaju u kakvom je stanju selo”, poručio je Velaš.

On je istakao da su cijelog ljeta svi zidovi sa sjeverne strane kuća bili mokri, što upućuje na to da klizište ne miruje.

“Kad padnu kiše opet dolazi do prelivanja voda iz Potkopa u Lovac u ogromnim količinama, i to ponovo može izazvati klizište”, upozorava Velaš.

U pokušaju da se problem riješi u avgustu 2004. sa 900.000 eura počela je gradnja novog hidrotehničkog tunela, koji se na 210. metru urušio. Kota spajanja tada je promašena za čak 3,5 metara. Od tada podzemne vode pronalaze nove tokove

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je 1998. godine dalo koncesije za vodoistražne radove u selu Mojdež u okviru Morinjskog sliva i za eksploataciju pijaće vode iz seoskih izvorišta Lovac, a kasnije i Potkučja.

Klizište se prije devet godina pokrenulo, kako su tada utvrdili vještaci, zbog začepljenja vodotunela Potkop. Da bi se selo spasilo od razaranja, sredinom avgusta 2004. počela je izgradnja novog tunela u dužini od 350 metara koja je, prema planu, trebalo da se spoji sa starim tunelom.

Taj novi hidrotehnički tunel, u čiju je izgradnju uloženo oko 900 hiljada eura, na 210. metru potpuno se urušio, a i kota spajanja je promašena za 3,5 metra. Od tada podzemne vode pronalaze nove tokove i ugrožavaju selo.

“U toku realizacije koncesija učestvovale su ukupno 52 institucije”, izbrojao je Velaš i dodao kako su koncesije izdate mimo zakona, pa čak i da takvi uslovi nijesu poštovani.

Velaš, Foto: Slavica Kosić

“Niko nikada nije zbog toga odgovarao”, kaže Velaš.

Sumnja da je takav slučaj zabilježen bilo gdje u svijetu.

“Neshvatljivo je da su se mogle napraviti greške prilikom izgradnje Novog Potkopa, gdje je i pored nadzornog organa, promašena visinska kota za 3,5 metra. A taj promašaj je nekome išao u prilog, jer kada tuneli nisu spojeni, onda se pojavljuje voda u Lovcu, što je bio interes koncesionara. Da su tuneli spojeni voda bi drenirala u Potkopu i sada ne bismo imali problem”, objašnjava Velaš.

Slovenci našli rješenje

Velaš je podsjetio da je prije pet godine slovenačka firma “Geoportal” iz Ljubljane uradila projekat sanacije klizišta i Potkopa koji je naručilo i finansiralo Ministarstvo ekonomije, ali da tender za izvođača radova nikada nije raspisan. Projekat “Geoportala” predviđa sanaciju klizišta u tri faze za što je potrebno oko milion i po eura.

Neću da platim, idem u zatvor da napišem knjigu

Krivci za klizište u Mojdežu nijesu utvrđeni, ni kažnjeni, ali jeste Velaš i još nekoliko mještana Mojdeža. Oni su nekoliko puta novčano kažnjeni jer su, obrazloženo im je, u medijima svojim izjavama nanijeli štetu koncesionarima.

“Ja sam tri puta kažnjen novčano, 550, pa 1.200, pa 1.800 eura, što mi ne pada na pamet da platim. Ja sam uvijek govorio istinu i uvjeren sam da će istina izaći na vidjelo. Izdavanje koncesija je bilo protivzakonito, suprotno evropskoj Povelji o vodama, suprotno Zakonu o vodama Crne Gore i svim zakonima koji i sada važe”, kategoričan je Velaš.

Kaže da neće plaćati novčane kazne, već je tražio da mu se preinače u zatvorsku kaznu. Sudija je to odbio i kaznio ga društveno korisnim radom, ali Velaš kaže da će i to odbiti.

Ogorčen je i kaže da će sve svoje “kazne” platiti kada neko Mojdežanima plati makar dio štete koju su pretrpjeli.

“Kao predsjednik MZ Mojdež imam moralnu obavezu radi istine o stanju našeg sela da napišem i knjigu koristeći se materijalima koje sam uredno arhivirao svih proteklih godina. Knjiga bi se mogla zvati 'Stradanje sela Mojdež – Iz greške u grešku'”, zaključio je on.

Galerija

Bonus video: