Kandidata za vrhovnog tužioca za sada podržava samo DPS

Teoretski, tužilac u drugom krugu može biti izabran bez DPS-a, ako bi ga podržali svi poslanici opozicije, SDP-a, Bošnjačke i dvije albanske stranke
50 pregleda 7 komentar(a)
Branko Vučković, Foto: Savo Prelević
Branko Vučković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.11.2013. 15:15h

Lik i djelo kandidata Tužilačkog savjeta za vrhovnog državnog tužioca Branka Vučkovića politički klubovi u Skupštini Crne Gore uglavnom nijesu bili spremni da komentarišu. Dio njih ipak je izrazio rezervu da će on uspjeti da obezbijedi dvotrećinsku podršku poslanika, kako bi bio izabran u prvom krugu.

Opozicioni poslanici su takođe skeptični i zbog činjenice da iza Vučkovića stoji Tužilački savjet, koji se direktno povezuje sa lošim učinkom tužilaštva i političkim uticajem DPS.

Sem poslanika DPS-a Milorada Vuletića, koji je Vučkovića ocijenio kao vrsnog profesionalca, niko od njegovih kolega nije htio da se odredi prema njemu.

I prije nego je održana sjednica Tužilačkog savjeta kotorski sudija je pominjan kao vjerovatni kandidat, jer se javno za njegovo ime ne vezuju afere. Ipak, “Vijestima” je iz SDP-a saopšteno da ga ne žele jer ne uliva povjerenje da će nepristrasno i odlučno raditi svoj posao.

Portparol partije Mirko Stanić rekao je “Vijestima” da će na tu temu raspravljati naredne sedmice.

Ako tužilac ne bude izabran u prvom krugu dvotrećinskom većinom, onda se glasa o svim kandidatima u drugom krugu, kada treba tri petine glasova. I za jednu i drugu varijantu tužilac ne može biti izabran ako ga ne podrži dio poslanika opozicije

Jedino je Demokratski front jasniji. “Principijelno naše stanovište je da Tužilački savjet nije respektabilan predlagač. U tužilaštvu su još svježi tragovi Ranke Čarapić, uticaj DPS-a je ogroman i nije za pretpostaviti da će Tužilački savjet kroz svoj predlog pokazati profesionalnost”, rekao je šef kluba poslanika DF Goran Danilović.

On sumnja da će kandidat Tužilačkog savjeta dobiti dvotrećinsku većinu, čak i sve glasove vladajuće koalicije.

Funkcioner DF-a Jovan Vučurović rekao je agenciji MINA da novi VDT “nakon svega viđenog u prethodnom periodu”, treba da bude osoba koja neće podlijegati političkim pritiscima i spremna da se uhvati u koštac sa kriminalom i korupcijom, naročito u vrhu režima.

Danilović i ostali sagovornici koje su “Vijesti” kontaktirale nijesu željeli da pričaju o ostalim kandidatima za VDT-a, vjerujući da će za to biti prilike kada budu na dnevnom redu parlamenta, jer će seići u drugi krug izbora VDT.

Tužilački savjet će, uz Vučkovića, parlamentu dostaviti i listu na kojoj su viša tužiteljka Vesna Jovićević, zamjenica VDT-a Stojanka Radović i advokat Goran Rodić.

Odluka je prije dva dana relativno lako donijeta na Savjetu. Iako su propitivanja kandidata o njihovoj viziji i problemima tužilaštva, te saradnji sa policijom i medjima, trajala po sat vremena a negdje i više, članovi Savjeta su se za nešto više od pola sata dogovorili da je kotorski sudija pravo rješenje.

Ako tužilac ne bude izabran u prvom krugu dvotrećinskom većinom (54 glasa), onda se glasa o svim kandidatima u drugom krugu, kada treba tri petine glasova (49). I za jednu i drugu varijantu tužilac ne može biti izabran ako ga ne podrži dio poslanika opozicije.

Teoretski, tužilac u drugom krugu može biti izabran bez DPS-a, ako bi ga podržali svi poslanici opozicije, SDP-a, Bošnjačke i dvije albanske stranke.

Bonus video: