Montenegro Airlines obnovio IOSA sertifikat

Sertifikat je dokaz o uspješnom ispunjenju 741 strogo postavljenog sigurnosnog i bezbjedonosnog standarda
1 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2013. 15:57h

Nacionalna avio-kompanija Montenegro Airlines (MA) obnovila je IOSA sertifikat, odnosno dokaz o uspješnom ispunjenju 741 strogo postavljenog sigurnosnog i bezbjedonosnog standarda, pokazuje prelimirani nalaz inspekcijske kuće Quali audit.

Iz MA su saopštili da je to prvi put da je kompanija bez ijedne primjedbe obnovila sertifikat, a peti od kada se sprovodi.

"Ispunjenje navedenih standarda, bez ijedne uočene nepravilnosti, je najbolja potvrda o kvalitetu, nivou poslovanja i vrijednosti Montenegro Airlinesa", navodi se u saopštenju.

Kompanija koja, kako se dodaje, jednom dobije tako važan sertifikat, dužna je da se svake dvije godine podvrgne ovako rigoroznoj kontroli.

Montenegro Airlines je u posjedu IOSA sertifikata jos od 2006. godine.

"Obnavljanje sertifikata uslijedilo je nakon kompleksne kontrole načina rada MA. Kontrolisana je organizacija kompanije, letački poslovi, kabinsko osoblje, operativni centar, letačka operativa, zemaljski poslovi, robna operativa i bezbjednost saobraćaja", precizirali su u saopštenju.

Strogost standarda i intenzitet kontrole znače da avio-kompanija mora besprekorno da funkcioniše, odnosno da MA ispunjava svih 741 IOSA standarda u smislu odgovarajuće dokumentacije i implementacije.

"Uspješno sprovedenom procesu kontrole doprinijela je i odlično uspostavljena saradnja sa Agencijom za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore", rekli su iz MA.

Međunarodna asocijacija vazdušnih avio prevozilaca (IATA), koja je angažovala inspekcijsku kuću koja je radila nalaz, obuhvata 260 članica. IATA je razvila standard koji se zove IOSA (IATA Operational Safety Audit) koji je međunarodno priznat i prihvaćen standard avijacije, čiji je cilj uspostavljanje standarda za procjenu operativne bezbjednosti redovnih avio-prevozilaca.

Jedan od ključnih elemenata IATA-inih inicijativa za bezbjednost jeste IOSA, program kontrole operativne-bezbjednosti. IOSA ima jasan i jednistven cilj - poboljšanje sigurnosti u vazdušnom saobraćaju.

"Osnovu kontrole čini strogo postavljenih 741 sigurnosnih standarda, koje je razradilo više od 100 međunarodnih eksperata za vazdušni saobraćaj",objasnili su iz MA.

Njeni standardi su, kako se dodaje, razvijeni kako bi se u cijeloj avio-industriji podigao stepen bezbjednosti i na njihovom razvijanju i unaprijeđenju se stalno radi.

Zbog toga svako naredno obnavljanje sertifikata obuhvata sve veći broj standarda bezbjednosti. IOSA-in program bezbjednosti priznaju i američke vazduhoplovne vlasti koje, nakon “11. septembra”, primjenjuju veoma stroge standarde.

"Dobijanje sertifikata je proizvod rada svih zaposlenih u kompaniji i dokaz da kompanija ispunjava najveće standarde i prati najsavremenije trendove u avijaciji", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: