Lutrija i Džek pot svoj slučaj namjestili sudiji Jovaniću

Sudija Jovanić je u tom predmetu odlučio da Lutriji i Džek potu država isplati preko dva miliona eura na ime navodne izmakle dobiti i povrede poslovnog ugleda
135 pregleda 9 komentar(a)
Vladan Bojić, Foto: Arhiva Vijesti
Vladan Bojić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.11.2013. 10:51h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) najavila je da će podnijeti prijavu Kancelariji za korupciju pri Sudskom savjetu i predsjedniku Osnovnog suda u Podgorici zbog sumnje da je pravni zastupnik Lutrije i Džek pota direktno uticao na predmet u kojem su te kompanije tužile države bude dodijeljen baš sudiji Blažu Jovaniću.

Sudija Jovanić je u tom predmetu odlučio da Lutriji i Džek potu država isplati preko dva miliona eura na ime navodne izmakle dobiti i povrede poslovnog ugleda, piše "Dan".

Prema riječima pravnog zastupnika MANS-a Veselina Radulovića iz spisa tog predmeta, u koje je ta NVO imala uvid, proizilazi da Jovanić nije izabran metodom slučajne dodjele predmeta, već da su ga , faktički, izabrali Lutrija i Džek pot.

"Naime, Vladan Bojić, advokat Lutrije, Džek pota i kontroverznih biznismena Branislava Brana Mićunovića i Save Džigija Grbovića, koji kontrolišu te subjekte, predao je 4. juna 2012. godine sudu tužbu protiv države Crne Gore, a predmet je dodijeljen u rad sudiji Vjeri Šljivančanin. Međutim, samo dva dana nakon što je predao tužbu, tj. 6. juna, advokat Bojić ju je povukao", navode iz MANS-a.

Prije nego što je sud donio rješenje o povlačenju tužbe, i znatno prije nego što je to rješenje postalo pravosnažno, osam dana kasnije, 14. juna, advokat Bojić je ponovo podnio potpuno identičnu tužbu. Predmet je tada dobio novu poslovnu oznaku i dodijeljen je sudiji Blažu Jovaniću.

"Odredbe Zakona o sudovima i Sudskog poslovnika propisuju slučajnu dodjelu predmeta i tim propisima da je eksplicitno definisano da se predmet u kome je već bila podnijeta tužba koja je potom povučena dodjeljuje sudiji kome je ranije bio dodijeljen. Smisao ovog rješenja je da se obezbijedi pravo na slučajnog sudiju i da se strankama koje podnose tužbu onemogući izuzimanje sudije kad god to požele jednostavnim povlačenjem tužbe. U protivnom, strankama koje podnose tužbu bilo bi omogućeno da same biraju sudiju , to jest da povlače tužbe sve dok se predmet ne dodijeli sudiji koji im odgovora", predočava Radulović.

Po njegovom mišljenju, očigledno je da propisi ne važe kada advokat Bojić podnosi tužbu u ime Branislava Mićunovića i Save Džigija Grbovića, pa je tako tim licima omogućeno da sama određuju sudiju koji će im suditi.

Bojić: Ne znam nikog lično

Advokat Vladan Bojić odbacio je optužbe MANS-a tvrdeći da nikada nije uticao na dodjelu predmeta bilo kojem sudiji.

"Nemam nijednu ličnu relaciju niti lično poznajem bilo kojeg sudiju u Crnoj Gori. Nisam ni sa kim od sudija u Crnoj Gori imao nikakvog ni ličnog ni poslovnog kontakta. Ja nijesam odavde i te ljude ne poznajem lično", rekao je Bojić.

Bonus video: