Svjetski dan djeteta: Osnovci se najviše obraćaju ombudsmanu

Zaštitnik je kazao da će izaći u susret srednjoškolcima, ali samo ukoliko je to njihova želja, a ne želja pojedinaca
152 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2013. 14:15h

Zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Nevenka Stanković kazala je da djeca njihovoj instituciji godišnje pošalju oko stotinu zahtjeva za pomoć, koji se najviše odnose na oblasti socijalno-pravne zaštite, porodično pravo, dječije nasilje i probleme u obrazovanju.

"Posljednja prijava, koju smo primili prije nekoliko dana, odnosila se na rad medija. Jedan od učenika žalio se na nepoštovanje prava na zaštitu identiteta djeteta. Mediji moraju paziti, iako u najvećem broju slučajeva imaju namjeru da zaštite dijete, kako će taj tekst uticati na život tog djeteta i koliko će mu ustvari pomoći", kazala je Stanković na današnjem sastanku crnogorskog ombudsmana Šućka Bakovića sa deset maturanata podgoričke Gimnazije "Slobodan Škerović" povodom Svjetskog dana djeteta.

Ona je ocijenila da se ombudsmanu mnogo više obraćaju osnovci od srednjoškolaca, te da su tim povodom odlučil da baš njih ugoste u kancelariji Zaštitnika.

Baković je upoznao gimnazijalce sa radom njegove institucije, a održao je i predavanje o Konvenciji o pravima djeteta, nakon čega su mu srednjoškolci postavljali pitanja o njihovim pravima.

Srednjoškolci su od ombudsmana zatražili pomoć oko matusrkog ispita, jer tvrde ni usred školske godine ne znaju da li će polagati po novom ili starom sistemu, pa se ne mogu na vrijeme spremiti za ispit.

Zaštitnik je kazao da će izaći u susret srednjoškolcima, ali samo ukoliko je to njihova želja, a ne želja pojedinaca.

Svetski dan djeteta obilježava se od 20. novembra 1989. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila Konvenciju o pravima djeteta, kao prvi međunarodni dokument u oblasti ljudskih prava koji se posebno bavi djecom.

Bonus video: