Mugoša: Glavni grad će obezbijediti još jedan stan za djecu iz Doma u Bijeloj

"(...) Umjesto zvaničnih dočeka Nove godine (ćemo) podržati institucije i hraniteljske porodice...“
54 pregleda 3 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Vesko Belojević
Miomir Mugoša, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 20.11.2013. 13:20h

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša kazao je da će Glavni grad obezbijediti još jedan stan za djecu, koja nakon punoljetstva napuste dom “Mladost” iz Bijele.

Mugoša je nakon sastanka sa predstavnicima hraniteljskih porodica i NVO Centar za prava djeteta Crne Gore, kazao da će preko Sekretarijata za socijalno staranje, Centra za socijalni rad i šire društvene zajednice, nastojati da toj djeci pored smještaja i mogućnosti visokog obrazovanja, daju šansu i da se zaposle.

„Mnoga od te djece, koja su danas u Podgorici su radno angažovana. Veoma je važno da se o njima redovno vodi računa, pa ćemo posebnim sredstvima, umjesto zvaničnih dočeka Nove godine, podržati institucije i hraniteljske porodice, kako bi ova djeca dobila i neki novogodišnji poklon“, kazao je Mugoša.

Gradonačelnik je nakon sastanka, organizovanog povodom Međunarodnog dana djeteta, istakao da je u Podgorici 125 djece smješteno u 78 hraniteljskih porodica, naglasivši da ima i hraniteljskih porodica koje nemaju krvno srodstvo sa djecom koju su prihvatili.

Predstavnica NVO Centar za prava djeteta Crne Gore Rajka Perović je istakla da klub hranitelja, čiji je cilj da podignu hraniteljske kompetencije i omoguće djeci da se razvijaju na kvalitetan način u okviru hraniteljskih porodica, radi u okviru Centra dva puta mjesečno.

Voditeljka kluba hraniteljskih porodica Dijana Popović - Gavranović je kazala da hranitelji imaju međusobnu podršku, mogućnost da unaprijede svoje hraniteljske vještine i ostvare kontakt sa stručnjacima, dok klub za djecu pomaže njihovoj socijalizaciji i integraciji.

Studentkinja FPN-a Anđela Vujošević je kazala da je dugo članica hraniteljskog kluba te da su im radionice o narkomaniji, trafikingu i drugim temama, bile veoma korisne.

Bonus video: