Besplatan pregled očiju za žabljačke penzionere

Oftalmolog će izvršiti pregled očiju, utvrditi dioptriju i po želji penzionera izvršiti narudžbu naočara
103 pregleda 2 komentar(a)
Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 19.11.2013. 14:17h

Opštinska organizacija penzionera i invalida rada za svoje članove organizovala je besplatan pregled očiju koji će se obaviti u subotu u njihovim prostorijama na Žabljaku.

"Postigli smo dogovor sa firmom 'Optika Iris' iz Pljevalja. Njihov oftalmolog će tokom dana ordinirati za naše članstvo, izvršiti pregled očiju, utvrditi dioptriju i po želji penzionera izvršiti narudžbu naočara. Sve je to besplatno a naočare se plaćaju. O toj akciji penzioneri se na razne načine obavještavaju pa se već prijavilo preko 60 naših članova", kaže predsjednik Udruženja Milorad Kalpačina i dodaje da se sa ovom akcijom u cjelosti realizuje ovogodišnji program rada.

Kalpačina kaže da je 25 žabljačkih penzionera koristilo odmor u Ulcinju i Igalu i da je za 80 najugroženijih, tokom avgusta, opredijeljeno po 30 eura jednokratne pomoći iz Vladinog programa kao i da će se takva socijala mjera realizovati i u decembru.

"Program socijalnih davanja proširen je sa isporukom 60 tona uglja zainteresovanim a prema dogovoru sa Rudnikom uglja iz Pljevalja ovaj vid ogrijeva otplaćivaće u pet mjesečnih rata. Jagnjetinu, takođe na mjesečne otplate preuzeli su svi zainteresovani, njih 140. I druge vrste mesa i mesnih prerađevina, proizvođača „Mesopromet“, „Goranović“ i „Marteks“, dobili su po tom modelu svi koji su to željeli", kaže Kalpačina i ukazuje na korektnost i poslovnost partnera u ovim poslovima.

Kalpačina ukazuje na težak položaj pripadnika „trećeg doba“, od kojih je nekoliko samih i samohranih bez riješenog stambenog pitanja i bez izgleda da se taj problem riješi. Problem druge vrste je okolnost da na Žabljaku Fond PIO nema kancelariju pa materijalno i fizički nejaka populacija za rješavanja bilo kakvog problema mora putovati u Pljevlja.

Zdravstvena zaštita ima posebnu dimenziju jer se u žabljačkoj zdravstvenoj ustanovi pružaju elementarne usluge a za kompleksnije se, uz dodatne troškove i napore, mora putovati u druge gradove. Tako je i sa lijekovima jer u državnoj apoteci na Žabljaku često nema onog što predstavlja njihovu terapiju.

Bonus video: