Novinarka iz Sarajeva: Strahujem za novinare u Crnoj Gori koji kritikuju

Novinarka Nidžara Ahmetašević napisala je da je na konferenciji u Podgorici bila nesvjesno uvučena u demonizaciju medija
84 pregleda 12 komentar(a)
Nidžara Ahmetašević, Foto: Yugoslaviaconference.wordpress.com
Nidžara Ahmetašević, Foto: Yugoslaviaconference.wordpress.com
Ažurirano: 19.11.2013. 07:40h

Slučajno sam prošle sedmice nerado postala saučesnica onih koji vrše pritisak i zastrašuju medije u Crnoj Gori. Bila sam učesnica konferencije pod nazivom “Riječi, slika i neprijatelj“. Na kraju je postalo jasno da su neprijatelj u pomenutom naslovu mi, novinari, napisala je ugledna novinarka iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević u svom blogu na portalu balkaninsight.com, koji producira Balkanska mreža istraživačkih novinara (BIRN).

Naslov bloga je “Pridružila sam se crnogorskom ratu sa 'neprijateljskim' medijima”, a podnaslov “na medijskom kongresu u Crnoj Gori vidjela samo koliko lako možete biti uvučeni, nesvjesni toga, u zvaničnu demonizaciju 'neprijateljskih' medija”.

Ahmetašević, poznata po tekstovima o ratnim zločinima u BiH, bila je učesnica i panelistkinja konferencije o medijima, koju je novcem građana Crne Gore organizovao Vladimir Beba Popović kako bi, u koordinaciji sa provladinim medijima i novinarima, pokušao da diksredituje kritički nastrojene medije i opravda teze i napade premijera Mila Đukanovića na “Vijesti”, “Monitor” i “Dan”.

“Mislila sam da će ova konferencija biti prilika da se susretnem sa kolegama iz regiona, da razgovaramo o situaciji u medijima i slobodi štampe, ali i o drugim temama, i da to uradimo u zemlji gdje se slobode medija nalaze u opasnosti, što ukazuju brojni nezavisni izvori, kako regionalni tako i međunarodni. To je djelovalo kao veoma provokativna prilika. Međutim, neki od onih koji najbolje mogu svjedočiti o pritisku sa kojim se mediji u Crnoj Gori suočavaju svakog dana nisu bili tu, poput novinara iz opozicije i drugi kritičari vlade. Štaviše, kako sam kasnije saznala, njima je bio zabranjen dolazak, uskraćene su im akreditacije, a oni koji su pokušali da prisustvuju jednom od događaja održanih na fakultetima u Podgorici fizički su spriječeni u tome”, napisala je Ahmetašević.

Opširnije u štampanom izdanju "Vijesti" od 19. novembra

Bonus video: