Izbori u Ulcinju će koštati 50.000 eura

“Još prije šest mjeseci tražili smo izbore kako bi izašli iz krize u koju je upala vladajuća koalicija i kada su njeno funkcionisanje počele da opterećuju ucjene”, kazao je Nimanbegu
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2013. 20:59h

Vanredni lokalni izbori, koji će u Ulcinju biti održani početkom naredne godine, dolaze u vrijeme sve prisutnijeg ekonomskog kolapsa, velikog nezadovoljstva i nezainteresovanosti mještana i uprkos tome, ogromnog entuzijazma i ambicije političara da i u takvim uslovima zavrijede glas i povjerenje. Redovni izbori planirani su za jesen naredne godine i svaka pragmatična vlast smogla bi snage da građane u vrijeme nezapamćene krize poštedi ne malog troška u iznosu od oko 50 hiljada eura i od njih povjerenje zatraži poslije ljeta ali, kako je priznao visoki funkcioner Force i poslanik Genci Nimanbegu, vladajuća koalicija nije imala kapaciteta da odgovori zadatku.

“Još prije šest mjeseci tražili smo izbore kako bi izašli iz krize u koju je upala vladajuća koalicija i kada su njeno funkcionisanje počele da opterećuju ucjene”, kazao je Nimanbegu “Vijestima”. On je ocijenio da su izbori zbog toga bili neophodni i izrazio očekivanje da će naredna vlast biti efikasnija u svojim poslovima.

Da su izbori neophodni uprkos krizi i prezasićenosti mještana neispunjenim obećanjima, slažu se i predstavnici ostalih partija u lokalnom parlamentu.

Šef ulcinjskog DPS Ljoro Nrekić kazao je da su izbori najbolji način da se izabere zdrava vlast. Na pitanje “Vijesti” da li su mogli biti izbjegnuti sada u januaru, on je odgovorio potvrdno.

“U jednom periodu mogli smo formirati vlast sa Forcom i Demokratskom partijom Fatmira Đeke do redovnih izbora. Onda je DP odustao, a mi nijesmo htjeli da biramo između koalicionih partnera. Zato je Opštinski odbor odlučio da se ide na izbore”, kazao je Nrekić. U vladajućoj koaliciji, osim Force i DP, bili su i SDP i Perspektiva.

Andrija Ćetković iz SNP-a kazao je da su izbori neophodni jer je vlast svo vrijeme radila isključivo za svoje, a ne za interese građana.

“Tačno je da je kriza i da izbori koštaju. Ali ovaj narod i grad mnogo više košta ovakva nesposobna vlast”, kazao je Ćetković.

Vjeruje da će novi saziv biti efikasniji: Nimangebu

I odbornik DUA Hatidža Đoni ocijenila je „da su bez obzira na propalu turističku sezonu, finansijsku krizu i besparicu, izbori u Ulcinju bili neophodni zato što sukob unutar vladajuće koalicije i višemjesečno nefunkcionisanje lokalnog parlamenta, koštaju građane više od bilo kojih izbora“.

“Čekanje do sljedeće jeseni bilo bi pogubno, jer sa ovakvom vlašću i njihovim svađama i nesuglasicama, neusvajanjem vitalnih i izuzetno bitnih odluka, niko normalan ne može očekivati ni puniji budžet, ni bolju finansijsku situaciju”, ocijenila je ona.

I dok su političari jedinstveni u ocjeni da su izbori bili neophodni i dok partije već formiraju štabove i osmišljaju kampanju, mnogi od onih od kojih će tražiti glas, o tome ne znaju ništa.

“Kakvi izbori? Ovdje kod nas? - pita Zudija Adžović odgovarajući na pitanje da li zna kada su izbori i kako komentariše to što će biti održani u vrijeme velike krize.

“Nemam pojma, bato. Ali ako su sada, pa sramota. Ovaj narod nema da pije ni da jede, a oni izbore. A grijanje?- pita se on aludirajući na skori početak zime.

I ostali sagovornici “Vijesti”, mahom nijesu znali da je Skupština skratila mandat.

Poznati ugostitelj Adem Tivari nezaintersovano kaže da o tome ne zna ama baš ništa.

“Pojma nemam, a ne bi se čudio. Ništa ne rade, samo uzimaju. Nema tu izbora, nisam u toku”, kazao je on dodavši da narod mnogo očekuje, a sve više trpi.

“Dokle više da trpimo. Nema ko nije dužan. Neću samo ja da živim dobro, hoću da tako živi i moj komšija”, kaže Tivari.

Na razgovor o izborima pristaje i radnik solane i ribar Nikola Čilingiri.

Narod mnogo očekije a sve više trpi: Tivari

“Ne znam šta će biti na Cetinju, ali nije dobro”, kaže on dok prodaje ribu ispred “Bonite”. Na sugestiju da se pitanje odnosilo na izbore u Ulcinju, začuđeno pita za kada su zakazani.

“A svejedno više, sve izbori do izbora, a narod sve više bez para”, rekao je.

Izbori u Ulcinju dolaze u nezgodno vrijeme za sve. Mučno će biti poći za glas, recimo u Kravare, gdje je svih šest izvora pijaće vode zaraženo ešerihijom koli, a gotovo niko ni prstom nije mrdnuo niti se raspitao za zdravlje više od 1.500 seljana.

Teško će biti tražiti glas i od ugostitelja ili trgovaca nakon za njih frustrirajuće sezone koju su obilježili inspektori sa visokim novčanim kaznama koje još plaćaju.

Nimalo lako neće izgledati ni pohod na glasove kod one populacije koja je čvrsto vjerovala u obećanja da će početi investicije, zaposlenja i bolji život. Šta novo obećati obespravljenim radnicima solane za glasove.? Na kraju, kako animnirati građane da izađu na izbore kada predstavnici prethodne vlasti potpišu dokument u kome piše da su radili loše...

Galerija

Bonus video: