Mornarica u kumborskom akvatorijumu radi Mijajlovićev posao

Među tim sredstvima ima svega i svačega – od neeksplodiranih artiljerijskih granata i avio-bombi, do protivbrodskih sidrenih mina
3 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2013. 08:03h

Akvatorijum Kumborskog tjesnaca u Boki Kotorskoj od juče je zvanično zabranjen za sve vrste ribarenja i podvodnih aktivnosti. U oglasu za pomorce koji je objavila Uprava pomorske sigurnosti stoji da će zabrana važiti do 5. decembra i da je uvedena “zbog izvođenja vježbe Mornarice”.

“Mole se svi brodovi da obrate maksimalnu pažnju, plove smanjenom brzinom i da se zaustave na zahtjev vojnih snaga”, stoji u oglasu UPS Crne Gore.

U akvatorijumu oko Kumbora međutim, ne izvodi se nikakva vojna vježba, već je u pitanju obimna aktivnost uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava sa dna ovog dijela zaliva Boke, a koja su zaostala iz ratova vođenih tokom 20. vijeka. Među tim sredstvima ima svega i svačega – od neeksplodiranih artiljerijskih granata i avio-bombi, do protivbrodskih sidrenih mina.

Pet godina nakon Mijajlovićevog “razminiranja” akvatorijuma Porto Montenegra, ovaj posao opet su morali raditi specijalizovani ronioci Mornarice Crne Gore kako bi posao širenja i dogradnje marine mogao biti bezbjedno obavljen

“Tim kompanije 'RPS Explosives Engineering Services' je dobro obučen za različite uslove, kao i za pružanje konsultantskih usluga o eksplozivnim napravama, zdravlju i bezbjednosti i vrlo je spreman za saradnju sa lokalnim vojnim stručnjacima”, saopšteno je početkom avgusta iz “Azmonta” kada su objavili da su angažovali Britance za posao na koji je, inače, računala Javna ustanova “Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje, pružanje pomoći, spašavanje i kontrolu na moru” (RCUD) iz Bijele.

Tu ustanovu, kojom upravlja bivši visoki policijski funkcioner Veselin Mijajlović, crnogorski poreski obveznici već 10 godina plaćaju za obavljanje poslova čišćenja podmorja od zaostalih neeksplodiranih ubojnih sredstva, a RCUD je do sada za te svrhe dobio i 1,7 miliona eura donacija i pomoći Vlade SAD. Posao za koji ih plaćaju građani Mijajlović i njegovi ronioci nisu obavili, a računali su da će ih “Azmont” dodatno platiti da to odrade u Kumboru, kao što je to 2008 učinio tivatski Porto Montenegro koji je Mijajlovićevom RCUD-u za “razminiranje” ukupno 612 hiljada kvadrata morskog dna u blizini tivatske elitne marine za mega jahte, platio čak 860 hiljada eura.

Pet godina nakon Mijajlovićevog “razminiranja” akvatorijuma Porto Montenegra, ovaj posao opet su morali raditi specijalizovani ronioci Mornarice Crne Gore kako bi posao širenja i dogradnje marine mogao biti bezbjedno obavljen.

Poučen lošim iskustvima Porto Montenegra, “Azmont” je odmah umjesto RCUD-a, angažovao britanske eksperte i Mornaricu Crne Gore. “Vijestima” je u dobro upućenim krugovima rečeno da je posla za protivminske ronioce na ovoj lokaciji dosta, te da će nakon završetka akcije javnost detaljno upoznati sa njenim tokom i svime što je uklonjeno iz ovog dijela akvatorijuma Boke.

Galerija

Bonus video: