Crna Gora čeka novog tužioca

Nakon što Savjet od predloženih izabere svog kandidata, dostaviće taj predlog Skupštini na odlučivanje
1 komentar(a)
MANS, Tužilaštvo, Foto: Arhiva "Vijesti"
MANS, Tužilaštvo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.11.2013. 08:18h

Ime kandidata Tužilačkog savjeta za novog vrhovnog državnog tužioca, koga će prvi put dvotrećinskom većinom glasova svih poslanika birati Skupština Crne Gore, biće poznato do kraja naredne sjednice, saznaju “Vijesti nedjeljom”.

Predsjednik Tužilačkog savjeta Veselin Vučković kaže da će se na sjednici razmatrati samo blagovremene i potpune prijave. Nijesu svi kandidati, rekao je tužilac, dostavili potpunu dokumentaciju. Nakon što Savjet od predloženih izabere svog kandidata, dostaviće taj predlog Skupštini na odlučivanje.

Za mjesto budućeg starješine svih tužilaca prijavili su se advokati Goran Rodić i Zoran Piperović, bivša specijalna tužiteljka, sada zamjenica VDT Stojanka Radović, viša tužiteljka u Podgorici Vesna Jovićević i predsjednik Osnovnog suda u Kotoru Branko Vučković. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Zoran Piperović nije uputio kompletnu dokumentaciju koja je tražena oglasom za VDT-a, pa njegova prijava najvjerovatnije neće biti ni razmatrana.

Piperović je ranije rekao da su njegova dokumenta u tužilaštvu još od 1989, kada je prvi put počeo da radi u ulcinjskoj kancelariji. Veselin Vučković je potvrdio “Vijestima nedjeljom” da poštom naknadno nije stigla nijedna prijava za VDT-a.

U štampanom izdanju čitajte detaljnije o kandidatima i proceduri izbora VDT:

  • Branko Vučković - teoretičar svima po volji
  • Stojanka Radović - Zatalasala javnost, pa skrajnuta kao neposlušna
  • Vesna Jovićević - profesionalac, daleko od očiju javnosti
  • Goran Rodić - advokat i kritičar Tužilaštva
  • Zoran Piperović - od tužioca do optuženog i nazad

Bonus video: