ODREDILI CIJENU

Mank se ugrađuje u račune za struju i vodu

Adriatic Marinas, kompanija koja upravlja Porto Montenegrom, pronašla novi izvor prihoda
59 pregleda 0 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 17.11.2013. 12:20h

Kompanija “Adriatic Marinas”, koja upravlja tivatskim nautičkim kompleksom Porto Montenegro, svojim klijentima naplaćuje utrošenu struju i vodu protivno važećim propisima u Crnoj Gori, saznaju “Vijesti nedjeljom”.

Na primjerku računa za režijske troškove koji je dostavila Natalija Kasilova, a koji joj je ispostavljen 11. jula, vidi se da joj je kompanija Pitera Manka kilovat utrošene tzv. skupe struje obračunala po cijeni od 8,56 centi bez PDV-a.

Po odluci Regulatorne agencije za energetiku (RAE), potrošačima iz kategorije “domaćinstva” Elektroprivreda je tada isporučivala struju po cijeni od 8,13 euro-centi bez PDV-a, koja je od 1. avgusta povećana na 8,32 centi koliko iznosi i danas. Iz EPCG su “Vijestima nedjeljom” rekli da sa “Adriatic Marinasom” imaju ugovor o snabdijevanju kao i sa drugim potrošačima na mreži 35 kV, a koji inače od 1. avgusta imaju niže cijene struje, za 2,4 do 3,3 posto.

“EPCG redovno Adriatic Marinasu fakturiše utrošenu električnu energiju, shodno Zakonu o energetici i Metodologijama koje definišu regulisanu cijenu na tom naponskom nivou. Sa druge strane, pomenuta kompanija uredno izmiruje fakturisane mjesečne obaveze prema EPCG. Da li i na koji način pomenuta kompanija naplaćuje utrošenu električnu energiju od svojih klijenata interno, nije u nadležnosti EPCG“, saopšteno nam je iz Direkcije za odnose sa javnošću.

Sa druge strane, RAE je potvrdila da Mankova kompanija nezakonito po većim cijenama preprodaje struju koju dobija od EPCG jer da bi to činila, mora posjedovati licencu za snabdijevanje potrošača električnom energijom koju „Adriatic Marinas“ nema.

Opširnije u štampanom izdanju za 17. novembar

Preporučujemo za Vas