Jeftinije knjige za šesti razred, skuplje za osmi

Zbog cijena, koje su za dio stanovništva previsoke, prodaja korišćenih udžbenika je sve popularnija
455 pregleda 0 komentar(a)
prodaja knjiga, Foto: Savo Prelević
prodaja knjiga, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.07.2018. 06:15h

Cijene kompleta udžbenika za osnovce će u predstojećoj školskoj godini biti izmijenjene i to za peti, šesti, sedmi i osmi razred.

Dok će cijena kompleta udžbenika za šesti razred biti jeftinija za 11,5 eura, koštaće 68,30 eura, komplet za osmake će biti skuplji za šest eura, u odnosu na prošlu godinu i koštaće 94,20 eura.

Prema podacima iz knjižara Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, cijena udžbenika za peti razred će biti jeftinija za 80 centi, odnosno ove će godine koštati 67 eura, a komplet knjiga za sedmi razred biće skuplji za 50 centi, odnosno 94,20 eura.

Cijene kompleta za ostale razrede osnovne škole ostaće iste. Komplet za prvake koštaće 43,10 eura, za drugi razred 50,80 eura, za treći 47,70, za četvrti razred 59,60 i za deveti 88,20 eura.

U knjižarama Zavoda za udžbenike kažu da će se novi udžbenici prodavati nakon 20. avgusta, te da će cijene udžbenika za srednje škole biti na istom nivou kao prošle godine, osim u slučaju izmjene za pojedine predmete.

Zbog cijena, koje su za dio stanovništva previsoke, prodaja korišćenih udžbenika je sve popularnija.

Sindikat prosvjete Podgorica organizovaće i ove godine, sada već tradicionalnu akciju, "Pokloni, zamijeni ili prodaj korišteni udžbenik“ u kojoj đaci samostalno prodaju udžbenike.

Predsjednik Opštinskog odbora Sindikata prosvjete Podgorica Slobodan Savović, navodi da će se akcija i ove godine organizovati, najvjerovatnije, u Tržnom centru „Delta city”.

Iako su zadovoljni saradnjom, Savović smatra da je za sprovođenje akcije potrebno više prostora, te će pokušati ove godine da obezbijede više mjesta za djecu.

Savović je istakao da su u Sindikatu zadovoljni dosadašnjim rezultatima akcije, te da su postigli svoj cilj.

“Cilj nam je bio da se djeca druže, ali i nešto zarade”, kazao je Savović.

Korišćeni udžbenici, za sve razrede osnovne i srednje škole, već se nude na brojnim mjestima. Razne ponude je moguće naći u “Tender oglasima”, ali i na društvenoj mreži "Fejsbuk".

Savoviću je poznato da je prodaja upotrebljavanih udžbenika sve veća.

“Razumijem želju pojedinaca da zarade i iskoriste svaku priliku za profit, ali ne smatram da je to u redu”, kazao je Savović.

Kompleti korišćenih udžbenika za šesti, sedmi, osmi i deveti razred osnovne škole se na pojedinim mjestima otkupljuju za svega 20 eura. U jednom od oglasa cijena udžbenika za šesti, sa lektirom, je 40 eura, a za sedmi 30 eura.

Za niže razrede, od prvog do četvrtog razreda, nude se kompleti novih knjiga, 10 eura komplet, a moguće je kupiti I fotokopirane knjige za osnovnu i srednju po cijeni od 0,15 centi po strani.

Osim udžbenika, u oglasima se nudi i lektire, udžbenici stranih jezika…

Besplatni udžbenici za đake nekoliko opština

Besplatne udžbenike za prvake će i ove godine poklanjati pojedine opštine.

Prvacima će, odlučeno je ranije, pokloniti Glavni grad Podgorica, Nikšić, Bijelo Polje, Kolašin i Cetinje.

Opština Berane će nabaviti udžbenike za sve osnovce, dok će opština Herceg Novi ove godine obezbijediti besplatne komplete udžbenika za učenike prva tri razreda osnovne škole.

Bonus video: