Riznica talenata: 65 godina rada Muzičke škole "Dara Čokorilo" iz Nikšića

"Muzika ne postoji zbog nas već mi postojimo zbog nje. Pokreće nas bez naše namjere. Ona daje smisao prošlosti i budućnosti“
167 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2013. 08:46h

Muziča škola „Dara Čokorilo“ u Nikšiću proslavila je juče 65.godina uspješnog rada i tom prilikom upriličen je bogat program a učenici su gostima pokazali zbog čega ovu vaspitno-obrazovnu ustanovu smatraju riznicom talenata.

Daleke 1948.godine osnovana je Državna muzička škola u koju su, na dva odsjeka, klavirskom i gudačkom, upisana 44 učenika. Teorijska nastava koju su izvodili tadašnji direktor škole Tomo Vukadinović i dva honorarna nastavnika, počela je 15.novembra iste godine, dok je 5.februara 1949. počela praktična nastava. Iz godine u godinu broj upisanih učenika je rastao, otvarali su se novi odsjeci, i sada škola koja je 2010/11.godine prerasla u Školu za osnovno i srednje muzičko obrazovanje ima 610 đaka, među kojima je 18 srednjoškolaca, koji stiču muzičko obrazovanje na odsjecima klavir, gitara, harmonika, gudačkom (violina i violončelo), duvačkom (truba i klarinet) i odsjeku udaraljki, kao i obrazovnom programu muzički saradnik.

„Mi smo škola u kojoj se pita i analizira, misli i stvara, gdje se razvijaju individualne i kolektivne sposobnosti. Škola koja će komunicirati sa sredinom i u čijoj komunikaciji svi akteri zauzimaju visok nivo učešća. Mi smo škola prijatelj – svi različiti, a jednako vrijedni. Zajedno stvaramo ljude, danas male, a sjutra veće od nas“, kazala je u pozdravnom govoru direktorica škole Vjera Vuković.

Jubilej je prilika i da se sumiraju rezultati između dva rođendana, a učenici i nastavnici škole imaju se čime pohvaliti - školske 2012/13.godine ukupno su osvojili 24 prve (jedan laureat), 15 drugih, 13 trećih, jednu četvrtu i jednu petu nagradu. Ono na šta su posebno ponosni je učešće na 15 međunarodnih takmičenja i osvojenih 38 nagrada - devet prvih (jedan laureat), 15 drugih, 12 trećih, po jedna četvrta i peta.

„Međunarodna scena ne bi bila ovakva da roditelji nijesu prepoznali posvećenost nastavnika njihovoj djeci i prihvatili realizaciju predloženih takmičenja. Muzika ne postoji zbog nas već mi postojimo zbog nje. Pokreće nas bez naše namjere. Ona daje smisao prošlosti i budućnosti“, poručila je Vuković.

Škola je dobitnik Ordena zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom i nagrade „18.septembar“.

Galerija

Bonus video: