Mrtve mačke plutale morem, u naselju Maini pas ubijen iz pištolja

U Budvi otrovano više od 20 životinja, leševi raznijeti svuda oko Starog grada
312 pregleda 23 komentar(a)
trovanje mačaka, Foto: Vuk Lajović
trovanje mačaka, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 16.11.2013. 10:52h

Žrtve masovnog trovanja ovoga puta u Budvi bile su mačke. Više od 20 tijela mrtvih mačaka preksinoć pronađeno unutar i oko bedema Staroga grada.

Prizor je i juče bio više nego stravičan jer su pojedine otrovane životinje plutale morem u gradskoj marini.

"Nevjerovatno zvuči činjenica da se otrovi prodaju odnosno kupuju, vjerovatno u tzv. biljnim apotekama, da nema uvida ko kupuje, koje količine, a pritom da niko ne odgovara. Jer koliko znam, otrova ne smije biti u slobodnoj prodaji"

Prema njenim riječima, ovakav i slični načini ubijanja životinja koje umiru u najgorim mukama do sada nijesu naišli na interesovanje nadležnih službi ni u Budvi, ni u državi.

„Nevjerovatno zvuči činjenica da se otrovi prodaju odnosno kupuju, vjerovatno u tzv. biljnim apotekama, da nema uvida ko kupuje, koje količine, a pritom da niko ne odgovara. Jer koliko znam, otrova ne smije biti u slobodnoj prodaji. U svemu ovome, postavljamo pitanje, zašto nadležno javno preduzeće „KSJP Budva“, koje inače sjajno obavlja veoma nezahvalnu djelatnost čišćenja grada,nije prijavilo slučajeve trovanja i leševa mačaka po čitavom dijelu kontakt zone Starog grada, na ulicama u Starom gradu, parkovima, kao i u otvorenom bazenu „Pizana“. Leševe su brzo sklonili“, navela je Ljubiša.

Ona je naglasila da otrovi postavljeni na navedenim djelovima grada predstavljaju opasnost i za djecu koja provode vrijeme na ovom području, kao i za vlasnike pasa i mačaka koji šetaju gradom.

Ljubiša planira da uskoro formira posebnu NVO, koja će se upravo baviti zakonskim procesuiranjem ubijanja nedužnih životinja.

„Ono sto je cilj nove nevladine organizacije koja se upravo formira u Budvi, biće između ostalog i procesuiranje svih slučajeva ubijanja, zlostavljanja po prijavama koje ova buduća NVO bude primila. Takođe, Statutom NVO predviđa se i formiranje Policije za zaštitu životinja, kao i projekti koji bi riješili boravak odnosno skloništa za bezdomne životinje, otvaranje „NO KILL” skloništa, jer azili očigledno nisu pravo rješenje, ili bar ne funkcionišu na način kako bi trebalo“, kazala je Ljubiša.

U Komunalnom preduzeću juče je “Vijestima” rečeno da im slučaj trovanja mačaka nije prijavljen.

Pištoljem ustrijeljen pas

I dok se u Starom gradu u Budvi desio masovni pomor životinja, dotle je prijavljen i jedan slučaj “ubijanja psa iz vatrenog oružja”.

Redakciji “Vijesti” juče su se javili stanovnici naselja Maini, gdje je neko iz pištolja ubio psa, u dvorištu porodične kuće. Pas koga je ta porodica udomila, bio je u dvorištu, kada je neko izašao iz automobila i pucao u njega.

Zašto veterinari ćute a znaju šta se dešava

Brine činjenica da se do sada nije oglasila veterinarska struka, odnosno veterinari kako u Budvi, tako i u Crnoj Gori. Po nama, oni bi trebalo da vode i brinu o zaštiti i dobrobiti životinja, s obzirom da riječ struke ima posebnu težinu. U tom smislu, primjera radi, veterinari u BIH javno su se suprotstavili izmjeni zakona u BiH, koji predviđa tzv “uspavljivanje“ životinja nakon isteka određenog vremena provedenog u tzv azilima u BiH.

Gazdama desetine hiljada eura, psima patnja i krv >>>

Do sada se nije desilo da veterinari prijave slučajeve liječenja pasa iz tzv borbi pasa koje se u tajnosti održavaju u Crnoj Gori, nije se desilo da prijave zlostavljanje i napuštanje pasa od strane nesavjesnih vlasnika, rekla je Ljubiša.

Nova NVO baviće se i predlaganjem izmjena zakona,pooštravanjem kaznenih mjera, kao i prijedlogom za obavezno čipovanje i sterilizaciju svih životinja.

Bonus video: