U Nikšiću osnovano Društvo za borbu protiv šećerne bolesti

Cilj Društva je poboljšanje kvaliteta života osoba kojima je dijagnosticiran dijabetes, kao i povećanje procenta osoba kod kojih se dijabetes otkrio u ranoj fazi
118 pregleda 2 komentar(a)
Plavi krug, Foto: Organizacija "Plavi krug"
Plavi krug, Foto: Organizacija "Plavi krug"
Ažurirano: 15.11.2013. 15:04h

Uoči obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa u Nikšiću je osnovano Društvo za borbu protiv šećerne bolesti „Plavi krug“ koje je u prethodna dva dana organizovalo mjerenje šećera u krvi i konsultacije sa endokrinologom za zaposlene u Pivari „Trebjesa” i u Opštini Nikšić.

„Cilj Društva je poboljšanje kvaliteta života osoba kojima je dijagnosticiran dijabetes, kao i povećanje procenta osoba kod kojih se dijabetes otkrio u ranoj fazi. Za ispunjavanje ovih ciljeva ključna je edukacija jer kroz davanje pravilnih i kvalitetnih informacija o dijabetesu želimo da utičemo na poboljšanje položaja i kvaliteta života oboljelih, ali i njihovih bližnjih, koji imaju dosta nepoznanica o ovoj bolest”, kazala je izvršna direktorka nikšićkog „Plavog kruga” Sanja Manojlović.

Prema njenim riječima, plavi krug je od 2006. godine zvanični simbol Međunarodne organizacije za dijabetes.

„Prošle godine plavim krugom je bilo osvijetljeno preko 600 objekata u više od 80 zemalja. Ove godine na toj mapi se našao i Nikšić, u kojem je osvjetljavanjem Gradske kuće, uz podršku Opštine Nikšić, Centra za socijalni rad i kompanije Ramel, obilježen Svjetski dan dijabetesa“, kazala je Manojlović.

U svijetu od dijabetesa boluje oko 370 miliona ljudi, dok, prema procjenama, oko šest odsto stanovništva Crne Gore ima povišen nivo šećera u krvi.

Bonus video: