Dan ekoloških pokreta na Vasovim vodama

"Ozon će obezbijediti organizovan prevoz iz Podgorice u nedjelju u 9 sati ispred hotela ,Podgorica i povratak iz Beransela u 16 sati"
0 komentar(a)
Vasove vode, Beranselo, Foto: NVO Ozon
Vasove vode, Beranselo, Foto: NVO Ozon
Ažurirano: 15.11.2013. 13:04h

Mjesna zajednica Beranselo i Ekološki pokret Ozon obilježiće 17. novembra međunarodni Dan ekoloških pokreta, posjetom deponiji otpada Vasove vode, kako bi još jednom ukazali na neophodnost sanacije te lokacije, koja je kako smatraju, klasičan primjer ekocida.

Kako je saopšteno iz Ozona, u Beranselu će se okupiti predstavnici više građanskih inicijativa koje su prethodnih godina štitili i još štite javni interes i koriste prava garantovana Ustavom, zakonima i međunarodnim ugovorima, u vezi sa odlukama koje se odnose na životnu sredinu.

U Ozonu očekuju da će predstavnici građanskih inicijativa za revizalizaciju maslinjaka na Valdanosu, zaštitu Dragišnjice, zaštitu od negativnih dejstava kamenoloma Nalježići, spasavanja Gorice od izgradnje tunela sa mještanima mjesne zajednice Beranselo razmjijeniti iskustva u borbi za zaštitu javnog interesa i neselektivnu i efikasnu primjenu zakona.

Izvršni direktor Ozona Aleksandar Perović ocijenio da su te inicijative građanskog karaktera, navodeći da u toj nevladinoj organizaciji žele da poruče da su u Crnoj Gori ekološkoj državi, građani ti koji su se dominantno i kontinuirano zalagali za poštovanje tog ustavnog opredjeljenja, “što bi upravo trebalo da radi i izvršna i zakonodavna vlast”.

On je rekao da zato, a u kontekstu najave Vlade da će biti oformljeno posebno tijelo koje će se baviti zaštitom državnih interesa i državne svojine, pozivaju i potpredsjednika Vlade Duška Markovića, koji je imenovan za rukovodioca tog tijela, da u nedjelju u jedan minut do dvanaest dođe u Beranselo.

"I u direktnom razgovoru sa predstavnicima pomenutih građanskih ekoloških inicijativa provjeri da li postoji prostor da se ove akcije dovedu u kontekst partijskih političkih interesa i uvjeri se ko zapravo štiti Ustav, važeće zakone i potvrđene međunarodne ugovore", kazao je Perović.

On je podsjetio da se u nedjelju obilježava i trogodišnjica kontinuirane borbe mještana Beransela da zaustave nezakonito odlaganje različitih vrsta otpada na nelegalnoj deponiji opasnog otpada Vasove vode.

"Vjerujemo da je to dobra prilika da pozovemo sve građane i organizacije civilnog društva koji žele da javni interes bude državni i iznad privatnog, kao i neselektivnu primjenu zakona za sve, da nam se tog dana pridruže u posjeti Vasovih voda, koje su postale simbol ekološkog aktivizma u Crnoj Gori", poručio je Perović.

On je rekao da će Ozon obezbijediti organizovan prevoz iz Podgorice u nedjelju u devet sati ispred hotela ,Podgorica i povratak iz Beransela u 16 sati, a svi zainteresovani mogu da se jave na e-mail info@ozon.org.me do subote 16. novembra u 12 sati.

Bonus video: