Napadi na novinare daleko od rješenja, obustavljena istraga za napad na Stojovića

Istraga podmetanja eksplozivne naprave pod auto dopisnika “Vijesti” i “Monitora” Tufika Softića još je u fazi istrage
3 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2013. 16:47h

Slučajevi napada na novinare i ugrožavanje njihove sigurnosti, sudeći po informacijama koje su “Vijestima” zvanično saopštene iz Tužilaštva, neće biti skoro ili uopšte neće biti razriješeni.

Istraga napada na sportskog novinara Mladena Stojovića iz Bara obustavljena je poslije pet godina zbog zastare, rekla je “Vijestima” zamjenica vrhovnog državnog tužioca Radmila Ćuković.

Istraga podmetanja eksplozivne naprave pod auto dopisnika “Vijesti” i “Monitora” Tufika Softića još je u fazi istrage, kao i istraga o ugrožavanju sigurnosti novinarke “Monitora” Milene Perović-Korać.

Barski tužilac Milenko Magdelinić je ljetos obustavio istražne radnje u Stojovićevom slučaju. Policija i tužilaštvo nijesu imali ni osumnjičene nego su pet godina vodili istragu protiv NN lica. Tokom tog perioda, od kada je Stojović pretučen u svom stanu, a što se dovodi u vezu sa fudbalskom mafijom o kojoj je pisao i svjedočio, nijesu našli nijedan dokaz da pokrenu istragu, a kamoli podignu optužnicu.

Stojović je napadnut krajem maja 2008. kada je od udaraca zadobio teže povrede – frakturu obje vilice, krvarenje u ustima i nosu. On je u januaru te godine u emisiji „Insajder“ Televizije B92, svjedočio o namještanju rezultata na fudbalskim mečevima od strane „fudbalske mafije“. Tokom pretkrivičnog postupka, kada su prikupljane samo informacije, saslušano je 17 osoba na osnovu čijih iskaza policija i tužilaštvo nijesu mogli doći do podataka o identitetu napadača.

Kako je stavljena tačka na slučaj

U odgovoru “Vijestima” se podsjeća da je barski tužilac predmet formirao po krivičnoj prijavi policije 11. juna 2008. protiv NN izvršioca, zbog osnovane sumnje da su izvršena krivična djela teška tjelesna povreda i nasilničko ponašanje. U međuvremenu je, kako je ranije saopšteno iz VDT-a, bilo nekoliko njihovih urgencija i sve se završilo 18. juna ove godine, kada je stavljena tačka na slučaj.

U obrazloženju odluke barskog tužioca stoji, kako je saopštila zamjenica VDT Radmila Ćuković, da je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja

Stojović, koji je u međuvremenu napustio novinarski posao, juče nije želio da komentariše odluku tužilaštva.

Ministar policije Raško Konjević počeo je u utorak konsultacije sa predstavnicima medija o formiranju posebne komisije koja će se utvrđivati zašto ovakvi postupci nemaju rezultate. Tužilaštvo je juče potvrdilo da su u “predmetu ubistva Duška Jovanovića, kod Višeg državnog tužilaštva u Podgorici u toku provjere i utvrđivanje određenih činjenica i okolnosti od značaja za rasvjetljavanje zločina”.

Optužnica protiv Šukovića zbog vrijeđanja novinarke "Monitora"

Iako je zamjenica VDT-a Radmila Ćuković prije dva dana "Vijestima" zvanično odgovorila da postupak protiv predsjednika Skupštine opštine Kolašin Mila Šukovića još traje, nedjeljnik "Monitor" u novom broju je objavio da je u međuvremenu istraga završena te da je protiv njega podignuta optužnica.

Šuković (Foto: Arhiva "Vijesti")

Zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke "Monitora" Milene Perović Korać, protiv Šukovića je pokrenut krivični postupak a početak suđenja je zakazan za 28. novembar u Osnovnom sudu u Kolašinu.

Pritvorenik pod obradom zbog bombe na Softića

Kada je u pitanju postavljanje eksploziva pod auto novinara “Vijesti” i “Monitora” Tufika Softića u Beranama, koji se desio u avgustu ove godine, tužilaštvo je “Vijestima” saopštilo da je Viši sud u Bijelom Polju odobrio njihov zahtjev od 7. oktobra kojim su tražili saslušanje lica koje se nalazi u pritvoru.

“Izvršenje je povjereno službenicima Uprave policije CB Berane, a prikupljanje obavještenja je u toku... Postupajući po zahtjevu tužilaštva, Uprava policije CB Berane je izvršila pretres stana i drugih prostorija i izuzela listing komunikacija”, piše o odgovoru Ćukovićeve.

Tužilaštvo nije saopštilo u kojoj je fazi postupak za napad na Softića od 1. novembra 2007. Pozivajući se na informacije VDT-a, Akcija za ljudska prava je ranije objavila da je povodom napada na Softića prije šest godina u Beranama, koji je izvršen drvenim palicama od strane dva nepoznata lica, policija u saradnji sa osnovnim državnim tužiocem u Beranama sprovela obiman pretkrivični postupak i da tokom prepoznavanja, poligrafskog ispitivanja 25 lica i saslušanja 34 lica, te analizom listinga telefonskih razgovora, nijesu došli do podataka koji bi tužiocu dali mogućnost za podizanje optužnice.

Policija sada navodno, kako su neformalno rekli Softiću, ima oprerativna saznanja o izvšiocu napada, ali ne i dokaze za to.

Galerija

Bonus video: