Uprava policije: Zimska oprema obavezna do 30. marta 2014.

Dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se i lopata i vreća pijeska
62 komentar(a)
zimske gume, lanci, Foto: Shutterstock.com
zimske gume, lanci, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.11.2013. 09:33h

Nakon što su 14. novembra iz Uprave policije poslali saopštenje o obaveznom korišćenju zimske opreme za učesnike u saobraćaju sa motornim vozilima u kojem se navodi da "vozač koji učestvuje u saobraćaju kada se na kolovozu nalazi snijeg ili poledica, dužan je da na vozilu koristi zimsku opremu, propisanu pomenutim pravilnikom", danas je stiglo i pojašnjenje odluke.

Dio saopštenja Uprave policije od 14. novembra

U današnjem saopštenju se navodi da su vozači obavezni koristiti odgovarajuću zimsku opremu.

"Učesnici u saobraćaju koji upravljaju motornim vozilima na putevima su, shodno važećem Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima, obavezni da u navedenom periodu posjeduju i koriste zimsku opremu propisanu Pravilnikom o uslovima koje moraju da ispunjavaju vozila u saobraćaju na putevima u pogledu dimenzija, ukupne mase, osovinskog opterećenja, zaštite okoline, uređaja i opreme", saopšteno je iz Uprave policije.

Pod zimskom opremom motornih i priključnih vozila podrazumijevaju se:

  • Lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske točkove
  • Pneumatici minimalne dubine šare na gaznoj površini 4 mm, s tim da pneumatici na pogonskim točkovima moraju biti zimski ili pneumatici sa oznakama MS, M+S ili M&S.

Na vozilima se ne smiju postavljati pneumatici sa ekserima.

Dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se i lopata i vreća pijeska.

Vozač koji učestvuje u saobraćaju kada se na kolovozu nalazi snijeg ili poledica, dužan je da na vozilu koristi zimsku opremu, propisanu pomenutim Pravilnikom.

"Dakle, vozač je dužan da u periodu od 15. novembra 2013. do 30. marta 2014. godine na vozilima koristi pneumatike navedenih karakteristika (pneumatici minimalne dubine šare na gaznoj površini 4 mm, s tim da pneumatici na pogonskim točkovima moraju biti zimski ili pneumatici sa oznakama MS, M+S ili M&S) bez obzira na vremenske prilike, dok je u naznačenom periodu dužan da lance za snijeg postavi i koristi na pogonskim točkovima vozila kada se na kolovozu nalazi snijeg ili poledica", saopšteno je iz Uprave policije.

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima predviđena je novčana kazna u iznosu od 500 do 3. 000 eura, za pravno lice koje naredi ili dozvoli da njegovo vozilo učestvuje u saobraćaju na putu u zimskom periodu ukoliko ne posjeduje zimsku opremu.

Za prekršaj iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima koji počini vozač koji učestvuje u saobraćaju, u zimskom periodu, kada se na kolovozu nalazi snijeg ili poledica, a ne koristi zimsku opremu predviđena je kazna u iznosu od 80 do 300 eura.

"Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima za prekršaj koji počini vozač koji učestvuje u saobraćaju na putu vozilom koje u zimskom periodu nema zimsku opremu propisana je novčana kazna u iznosu od 60 do 150 eura", sapšteno je iz Uprave policije.

Bonus video: