RTCG smanjila gubitak na 190.000 eura

tokom prvih šest mjeseci ove godine na budžet su najviše uticala ulaganja u program i finansiranje novog portala, ali i uvođenje kriznog poreza
0 komentar(a)
RTCG, Foto: Luka Zeković
RTCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.11.2013. 16:44h

Za prvih šest mjeseci ove godine Radio televizija Crne Gore (RTCG) poslovala je sa gubitkom od 189.530 eura, što je znatno manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je iznosio 1.132.000 eura.

Kako je kazala Vanja Šipovac na sjednici Savjeta RTCG, tokom prvih šest mjeseci ove godine na budžet su najviše uticala ulaganja u program i finansiranje novog portala, ali i uvođenje kriznog poreza.

Prema njenim riječima, ukupni prohodi u prvih šest mjeseci 2013. godine veći su u odnosu na isti period prošle godine, dok su budžetski prihodi su manji i nastavljaju sa trendom pada. Sa druge strane, ukupni troškovi u prvih šest mjeseci tekuće godine su blago manji u odnosu na isti period prošle godine i iznose 6.007. 084 eura.

“Ukupni troškovi proizvodnje su nastavili sa rastom zbog ulaganja u portal i program, lična primanja su blago povećanja zbog kriznog poreza i troškovi tekućeg investicionog održavasnja su smanjeni kao i troškovi amortizacije”, objasnila je ona.

Podsjetila je da, iako su troškovi u RTCG, najveći za plate, one su prosječno ipak manje u odnosu na prosječnu platu u našoj zemlji. Naglasila je da su mjere koje su predutzete u ovoj godini ad hok karaktera, dok je za dugoročne mjere potrebno izdejstvovati izmjenu Zakona o javnim radio difuznim servisima kako bi se obezbijedila dugoročna finansijska stabilnost RTCG.

Đurović: Autorski honorari enormno visoki

Član Savjeta Goran Đurović rekao je da je zadovoljan pozitivnim trendom u ukupnom poslovanju, koji su, kako je rekao, najmanji za vrijeme njihovog mandata. No, ističe da je nezadovoljan zašto se uopšte prave gubitci, ali je kazao da smatra da gubitke stvaraju i autorski honorari.

“Misim da je ta stavka enormno visoka. Za koju vrstu usluga se to koristi kome se to isplaćuje”,pitao je on.

Đurović je kazao da je problem i dalje to što se o pojedinim aktivnostima, koje iziskuju finansije, članovi Savjeta ne informišu pravovremeno. Ukazao je da je stavka koja se odnosi na ostale lične rashode skoro duplo veća nego što je planirana budžetom za ovu godinu, pa umjesto planiranih 20.000 već sada je potrošeno 38.122 eura. Ukazao je i da su za polugodišnji period povećani izdaci za inventar, poslovni prostor, za koju je bilo planirano tokom cijele godine 20.000 a potrošeno je 40.000 eura.

Veselin Vujanović je istakao da budžetom nijesu bili planirani gubitci po pitanju ugovora o djelu, ali da je ipak potrošeno 7.000 eura. On je podsjetio da ugovori o djelu ne postoje u Zakonu o radu, te je zatražio da se RTCG izjasni da li radi nezakonito.

Šipovac je objasnila da prihodi nijesu ujednačeni u svakom dijelu godine, zbog čega se neke stavke ispunjavaju u četvrtom a neke u drugom kvartalu.

“Mi se trudimo da unaprijed tražimo saglasnost Savjeta za preusmjeravanje budžetsih stavki, ponekad na pojedinim stavkama to nije moguće uraditi. Zbog toga ćemo kroz tehnički rebalans pojedine stavke na slijedećoj sjednici korigovati”, kazala je ona. Šipovac je kazala da se ti ugovori sklapaju po Zakonu o obligacionim odnosima.

Striković: Dobijeni novac odgovornije trošiti

Prema riječima članice Savjeta Slavice Striković, RTCG dobija malo novca, ali smatra da se i to može odgovornije trošiti.

“Gdje fali, nije moje da radim takvu vrstu istraživanja, ali se nedostaci očituju u ovakvoj formi finansijskog izvještaja”, poručila je ona.

Članovi Savjeta raspravljali su i o Izvještajima o ostvarivanju programsko-produkcionog plana na radiju i televiziji. Đurović je pokrenuo pitanje emitovanja pojedinih programskih sadržaja, kao što je serija 'Sulejman', i pitao da li je to u skladu sa programskim ciljevima RTCG i da li je taj servis kvalitetan. Međutim, odlučeno je da će se o tim pitanjima, kao i o cijeni koju je Javni servis platio za dobijanje prava na emitovanje, raspravljati na posebnoj sjednici.

"Sulejman" diže gledanost

Prema riječima urednice Prvog programa Televizije, Marine Vuković, razlog zbog koga su se odlučili da emituju te serije su prije svega gledanost.

“Ta emisija donosi gledanost i mislim da će istraživanja javnog mnjena to i potvrditi. Drugi važan razlog je vjerovatno bio komercijalni, jer u vremenu kada ni jedan jedini cent ne dobijamo od recimo kampanja, to je bio možda jedan od načina da se i na komercijalnim poljima po neki poen ubere”, objasnila je ona, ali nije mogla da odgovori cijenu emisije "Sulejman".

Predsjednik Komisije za predstavke i prigovore gledalaca odnosno slušalaca Goran Đurović ipak nije razriješen sa te funkcije, iako je takvu inicijativu podnio Veselin Vujanović.

On je podsjetio da je prije dvije godine raspravljao o istom pitanju. Razlog za takvu inicijativu bilo je to što je, prema njegovom mišljenju, Komisija ispolitizovana te što su joj se obraćale političke partije ali i državni organi o čijim je zahtjevima odlučivala. No, ipak je ukazao i na to da je Goran Đurović više putra u javnost izlazio sa različitim stavovima sa kojima on nije saglasan.

Nikola Vujanović je rekao da je komisija sve odluke donijela jednoglasno, a ukazali su i da je od oktobra 2009. do oktobra 2013. Komisija razmatrala 27 prigovora, od kojih je 18 Savjet usvojio.

Vujanović je povukao svoj prijedlog, nakon što su se saglasili da će ubuduće pravo da se obraćaju Komisiji imati samo pojedinci ne i institucije ili pravna lica.

Bonus video: