Građevinski proizvodi će biti na nivou EU

Predlog propisuje da se građevinski proizvod može staviti na tržište i upotrebljavati samo ako je njegova upotrebljivost dokazana
53 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.11.2013. 16:43h

Predlog zakona o građevinskim proizvodima čiji je cilj povećanje njihove bezbjednosti i stvaranje mogućnosti izvoza na evropsko tržište, kao i zaštita prava potrošača usvojen je na jučerašnjoj sjednici Vlade.

Sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Zoran Tomić kazao je da je Predlog usklađen sa regulativom EU koja propisuje uslove za stavljanje građevinskih proizvoda na to tržište.

Predlog propisuje da se građevinski proizvod može staviti na tržište i upotrebljavati samo ako je njegova upotrebljivost dokazana.

“Ona se dokazuje tako što proizvođač podnosi izjavu o svojstvima tog proizvoda, ako je propisno označen”, kazao je Tomić dodajući da uslov da bi se građevinski proizvod stavio na tržište je i da ga prati tehničko uputstvo. Rekao je i da je predviđeno da zakon stupi na snagu 1. januara 2017. godine, a da će do tada biti stvoreni uslovi za njegovu primjenu i donijeti podzakonski akti.

Bonus video: