Bulatović kandidat za direktora CGES

Odbor CGES-a danas prihvata ostavku Kneževića, biće predloga da objave konkurs za direktora
289 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Laketić, Foto: Boris Pejović
Dragan Laketić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.11.2013. 08:15h

Odbor direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) prihvatiće danas ostavku dosadašnjeg izvršnog direktora kompanije Ljuba Kneževića, a razmatraće i odluku o izboru novog direktora. Uprava većinski državne kompanije, kojom upravlja italijanska Terna, najvjerovatnije će donijeti odluku o raspisivanju konkursa za izbor direktora.

Glavni kandidat poslovodstva CGES-a, prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, je inženjer Ivan Bulatović, koji ima podršku predsjednika uprave Dragana Laketića i direktora Elektroprenosa Branka Kneževića.

On zasada navodno nema saglasnost Vlade Crne Gore za to imenovanje, a neizvjesna je i podrška ostalih članova borda, predstavnika italijanske Terne. Spekulisalo se da bi glavnu direktorsku funkciju mogao dobiti Boris Bušković, bivši pomoćnik ministra finansija i član Odbora direktora EPCG.

„Tražiću da se raspiše konkurs za direktora CGES-a i mislim da će za taj predlog biti većinske podrške, uz pristanak partnera iz Italije“, rekao je „Vijestima“ nezvanično jedan od članova Odbora CGES-a.

Država, odnosno većinski vlasnik predlaže izvršnog direktora CEGS-a, ali prema ugovoru sa Ternom italijanski partner mora dati saglasnost na njegovo imenovanje.

Knežević je podnio ostavku zato što je Regulatorna agencija za energetiku podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv CGES-a i direktora. To je najavljivano zbog nepotpisanih ugovora CGES-a i Elektroprivrede. Postupak je naknadno obustavljen, odnosno kada su međusobni ugovori ozvaničeni. Knežević je u prvoj polovini ove godine direktorovao CGES-om kad je ta kompanija, posredstvom svoje infrastrukture, bila glavni učesnik organizovane krađe električne energije iz evropske interkonekcije za KAP.

Bonus video: