Miševi i vlaga u ekskluzivnom stanu Porto Montenegra

Stan površine 113 kvadrata i garažu površine 22 kvadrata, Kasilovi su platili 582.000 eura, ali do danas “nijesu bili u stanju da u punom obimu vlasničkih prava, uživaju svoju imovinu"
783 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2013. 22:15h

Ruska državljanka Natalija Kasilova iz Vladivostoka, koja je sa suprugom Arkadijem vlasnica stana u eksluzivnom tivatskom nautičko-turističkom centru Porto Montenegro, obratila se Upravi za inspekcijske poslove Crne Gore i angažovala advokata zbog, kaže, kršenja zakona i njenih imovinskih prava kojima je izložena u tom elitnom naselju.

Porodica Kasilov je u avgustu 2011. potpisala kupoprodajni ugovor sa Porto Montenegrom po kome su ruski državljani postali vlasnici stana broj 207 u zgradi „Tara“ u tom nautičko-turističkom naselju.

Stan površine 113 kvadrata i garažu površine 22 kvadrata, Kasilovi su platili 582.000 eura, ali do danas “nijesu bili u stanju da u punom obimu svojih vlasničkih prava, uživaju svoju imovinu u Tivtu”. Tvrde da je „Adriatic marinas“ – firma kandskog biznismena Pitera Manka koja stoji iza projekta Porto Montenegro – „uspostavila takva pravila ponašanja i regulaciju vezanu za formiranje Skupštine stanara, te izbor upravnika naselja, na način da kupce sve bukvalno drži u šaci.“

Kasilova se žali da se mirisi šampona u kupatilu miješaju sa mirisima iz kuhinje komšijskog stana, ali da je u odnosu na ostalo to minoran problem

On je potom, u ime svih skupština stanara, potpisao dugoročne ugovore o održavanju tih zgrada i cijelog naselja Porto Montenegro sa kćerkom–firmom „Adriatic Marinasa“, kompanijom „Porto Montenegro Facilities Management“ (PMFM), a kojoj Kasilovi i svi ostali vlasnici stanova u Porto Montenegru plaćaju naknadu za održavanje od 52 eura godišnje po metru kvadratnom povrišne svoje nekretnine.

Kasilovi su još ljetos javno protestovali zbog takvog načina primoravanja vlasnika stanova da koriste usluge samo jedne firme za održavanje, ističući da je to, kao i niz drugih odredbi iz tzv. „Pravila objekta“ i „Pravila naselja“ kojih su se dužni pridržavati, diskriminatorski prema njihovim vlasničkim i pravima na privatnost u vlastitoj nekretnini.

Zbog toga su Kasilovi angažovali advokata Kostu Lazića iz Beograda koji je u julu ove godine Upravi za inspekcijske poslove Crne Gore podnio zahtjev za upravni nadzor nad objektom „Tara“, tvrdeći da je Ugovor o upravljanju nekretninom koji je u ime skupštine stanara 18. jula 2012. Portić sklopio sa kompanijom PMFM, sklopljen protivno važećem crnogorskom Zakonu o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, te da je u pitanju sukob interesa jer „Adriatic Marinas“ u suštini, preko leđa svojih klijenata, potpisuje ugovor sa samim sobom.

Ispitati način na koji se naplaćuje naknada za održavanje zgrada

Advokaz Lazić je od Uprave za inspekcijske poslove tražio i da provjeri način na koji PMFM stanarima obračunava i naplaćuje naknade za održavanje zgrada i cijelog naselja Porto Montenegro.

Budući da inspekcija nije reagovala, advokat porodice Kasilov je 25. oktobra Ministarstvu održivog razvoja i turizma izjavio žalbu na ćutanje uprave.

„U međuvremenu našeg advokata je 7.septembra zvao jedan od inspektora Uprave za inspekcijske poslove i rekao mu da je obavio nadzor u Porto Montenegru i zaključio da navodno, nema povrede zakona, ali je odbio da mu to dostavi napismeno. Kasnije su našem advokatu inspektori tvrdili da ne mogu obaviti adekvatnu kontrolu zbog navodno, čestih promjena osoblja u PMFM, odnosno čestog odsustva Desimira Portića iz Tivta.“, kazala je „Vijestima“ Natalija Kasilova.

Borba sa miševima (Foto: Natalija Kasilova)

Dodala je da je u međuvremenu PMFM obustavio održavanje njihovog stana nakon čega su su se još jasnije pokazale „manjkavosti u kvalitetu izgradnje“ nekretnine koju su oni platili preko 4,6 hiljada eura po kvadratu.

„Sudoper u kuhinji se bukvalno raspao zbog loše instalacije, u stanu su se pojavili miševi, a dio zida u spavaćoj sobi je zbog traljavo urađenog odvoda iz sudopera, pocrnio od vlage i na njemu se stvara plijesan. Koliko je „dobro“ urađen ventilacioni sistem, najbolja je potvrda to što mi u svom kupatilu, iz ventilacione cijevi dobijamo mirise iz kuhinje susjedovog stana.“, kazala je Kasilova koja je „Vijestima“ dostavila i fotografije u prilog svojih tvrdnji.

Inspekcija ne može da nađe Portića

Iz Uprave za inspekcijske poslove „Vijestima“ je rečeno da su postupili u skladu sa zahtjevom Natalije Kasilove da provjere zakonitost osnivanja Skupštine stanara zgrade „Tara“, ali da u tome do danas nisu uspjeli, jer Portića, kojeg svi gotovo svakodnevno mogu vidjeti u Porto Montenegru kako do detalja prati i provjerava rad svojih radnika na održavanju naselja, navodno nije bilo.

„Inspektor za stanovanje, postupajući po navedenoj inicijativi, pokušao je iz nekoliko navrata da stupi u kontakt sa Desimirom Portićem, upravnikom skupštine etažnih vlasnika. Međutim, kako je često boravio u inostranstvu, inspektor za stanovanje nije uspio da pribavi dokumentaciju na osnovu koje bi utvrdio činjenično stanje. S tim u vezi, postupak će se nastaviti tako što će se od nadležnog Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove pribaviti dokumentacija koja se odnosi na način organizovanja Skupštine etažnih vlasnika i izbor organa upravljanja. Shodno Zakonu o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, ukoliko organi upravljanja nijesu organizovani u skladu sa Zakonom, inspektor za stanovanje će upozoriti Skupštinu etažnih vlasnika i pokrenuti postupak za ocjenu zakonitosti odluke o formiranju organa upravljanja“, saopštila je „Vijestima“ portparol Uprave za inspekcijske poslove Iva Čukić.

Porto Montenegro: Pričaćemo na sudu

Iz kompanije Porto Montenegro nijesu precizno odgovorili ni na jedno od seta pitanja koje smo im uputili u vezi tvrdnji i žalbi Natalije Kasilove i njenog advokata.

„Kako će slučaj porodice Kasilov, koji smatramo izolovanim, biti predat nadležnim državnim institucijama, nijesmo u mogućnosti da ga komentarišemo, kao ni bilo koje od njihovih pojedinačnih navoda i optužbi. Obaveza kompanije 'Adriatic Marinas' jeste da u najvećoj mogućoj mjeri, u skladu sa zakonom, zaštiti klijente naselja i marine Porto Montenegro, u slučaju kada pojedinačni vlasnik rezidencijalne jedinice ne ispunjava svoje zakonske i finansijske obaveze, na koje je pristao potpisivanjem kupoprodajnog ugovora. U takvim okolnostima, prinuđeni smo da pokrenemo postupak pred nadležnim institucijama, kako bismo održavali najviši nivo kvaliteta usluga našeg naselja i marine i zaštitili integritet naših klijenata.“, rečeno je u menadžmentu Porto Montenegra.

Nezvanično, oni su rekli i da Kasilovi nisu platili nijedan račun za održavanje svog stana, pa im je stoga i obustavljeno pružanje tih usluga.

Galerija

Bonus video: