Nakon smrti uzimaće organe od svih čija porodica to odobri?

Ratković je upozorila da su veoma male mogućnosti da svi pacijenti kojima je neophodna transplantacija organa dobiju potrebni organ od živog davaoca
71 pregleda 9 komentar(a)
transplatacija, bolnica, Foto: Shutterstock.com
transplatacija, bolnica, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.11.2013. 22:01h

Nacionalna koordinatorka za transplantaciju organa prof. dr Marina Ratković saopštila je da je odziv za uzimanje donorskih kartica još mali, pa su nadležni zaključili da se mora promijeniti postojeći zakonski okvir, kako bi se uvela pretpostavljena saglasnost za donaciju organa od osoba sa dokazanom moždanom smrću, prema važećim medicinskim kriterijumima i standardima.

"U tom smislu postoje dvije kategorije ljudi: oni koji se za života izjasne da ne žele da doniraju svoje organe nakon smrti i oni se isključuju kao mogući donori, a osobe koje u toku života potpišu donorsku karticu ili se za života ne izjasne da hoće da budu davaoci u slučaju smrti, mogu biti donori organa. Oni ne mogu biti donori organa jedino u slučaju da se njihova porodica ili rodbina izjasni da ne želi da odobri doniranje organa", saopštila je Ratković.

Ona je upozorila da su veoma male mogućnosti da svi pacijenti kojima je neophodna transplantacija organa dobiju potrebni organ od živog davaoca.

"U Kliničkom centru Crne Gore klinički i protokolarno je ispitano 62 pacijenta, da bi se došlo do broja sedam živih srodnih transplantacija bubrega koje su urađene do sad i još četiri koje se planiraju do kraja tekuće godine. Kada je u pitanju transplantacija jetre, zbog težine ovog zahvata, mogućih hirurških komplikacija i same terapije koja se mora primijeniti nakon transplantacije i u njenoj pripremi, mora uvijek postojati rezervna jetra, što još dodatno komplikuje situaciju, pa je mogućnost živog davalaštva jednog režnja jetre svedena na svega par procenata pacijenata koji imaju tu mogućnost", rekla je ona.

Koordinatorka za transplantacije je kazala da na transplantaciju srca, prema podacima Kardiološke klinike, čeka sedam pacijenata u Crnoj Gori.

"Kao što je istorijski dan za crnogorsku medicinu 25. septembar 2012. godine, odnosno dan prve žive srodne transplantacije bubrega, tako je isto ne manje važan dan 10. novembar ove godine, kada je prvi crnogorski građanin stavljen na urgentnu listu za transplantaciju srca u Eurotransplantu. Već je od Eurotransplanta dobijena jedna ponuda, ali je pacijent donor bio starije uzrastne dobi i veličina srca nije odgovarala našem pacijentu, te se odustalo od transplantacije. Postoji vjerovatnoća da će vrlo brzo dobiti novu ponudu i odgovarajući organ i da će se transplantacija srca obaviti", saopštila je Ratković.

Bonus video: