Crnogorski vojnici kupili cipele i čarape djeci u Avganistanu

"Skromnost, uprkos teškom životu, dotakla je vojnike koji su odlučili da mališane bar na jedan moment učine najsrećnijoj djecom u Avganistanu"
191 pregleda 13 komentar(a)
Vojnici Avganistan djeca, Foto: Odbrana.gov.m
Vojnici Avganistan djeca, Foto: Odbrana.gov.m
Ažurirano: 13.11.2013. 18:35h

Pripadnici VIII crnogorskog kontingenta u misiji ISAF izvršavajući svakodnevne obaveze često imaju priliku da se susreću sa lokalnim stanovništvom.

Ti susreti su, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, prilika da se sa njima i upoznaju i razumiju koliko je težak i surov život u toj stradanjima izmučenoj zemlji.

Posebna priča u svemu tome jesu mališani koji često nemaju osnovne stvari za zdravo odrastanje, a o nekim savremenim dostignućima da se i ne govori.

"Jedan od timova VIII crnogorskog kontingenta, izvršavajući zadatke, često se u jednom selu susrijetao sa troje mališana uzrasta 4, 7 i 9 godina. Njih troje, dva brata i sestra, svakodnevno na istom mjestu bosonogi, ispred svoje kuće od blata, pozdravljaju našu patrolu. Dječiji osmjeh i mahanje rukom njihov je znak raspoznavanja i pozdrava za naše vojnike".

"Kada im crnogorski vojnici ponude keks, sok ili neki drugi slatkiš stidljivo prihvate poklon i zahvale ali nikad ne tražeći nešto više. Upravo njihova skromnost, uprkos teškom životu, dotakla je naše vojnike koji su odlučili da tim mališanima kupe cipele i bar na jedan moment ih učine najsrećnijoj djecom u Avganistanu. Veoma upečatljivo bilo je vidjeti ih bosonoge kako po prvi put obuvaju čarape i cipele. Njihovoj sreći nije bilo kraja a osmjesi su dovoljno govorili. Naravno srećni su bili i crnogorski vojnici jer su usrećili ove mališane koji će sigurno dugo pamtiti naše vojnike", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Bonus video: