Jelić: Stranci nam mogu uzeti poslove

Jelić je podsjetio da zemlje koje su nedavno ušle u sastav EU imaju zabranu zapošljavanja u stare zemlje EU
55 pregleda 11 komentar(a)
sjednica, zapošljavanje, Zoran Jelić, Foto: Savo Prelević
sjednica, zapošljavanje, Zoran Jelić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.11.2013. 10:52h

Ukupna tražnja za radnom snagom se izjednačava sa ponudom, ali to ne utiče na pad nezaposlenosti prije svega zato što na tržištu rada imamo veliki broj stranaca, ocijenio je juče poslanik DPS-a Zoran Jelić.

On je, na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Obora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, podsjetio da je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje evidentirana stopa nezaposlenosti od 14,51 odsto. Apsolutan broj nezaposlenih iznosi oko 33.670, dok je ove godine izdato preko 20.155 radnih dozvola.

“Mislim da takvu otvorenu privredu nećemo naći u zemljama u okruženju i nećemo naći takav primjer u zemljama EU”, rekao je Jelić.

On smatra da se to može promijeniti ulaganjem u konkurentnost domaće radne snage, koju treba pripremiti za ono što će se desiti kada Crne Gora uđe u EU: “Imaćemo potpuno otvoreno tržište radne snage i ako naša radna snaga nije konkurentna nećemo imati efekat zapošljavanja domaće radne snage i naše poslove će obavljati stranci”.

Jelić je podsjetio da zemlje koje su nedavno ušle u sastav EU imaju zabranu zapošljavanja u stare zemlje EU u roku od pet do sedam godina, te da stare članice EU i da na taj način one čuvaju tržište domaće radne snage. Tako bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da postupi i naša zemlja.

“Nijesam za zatvaranje tržišta rada, ali svakako da prioritet u zapošljavanju ima domaća radna snaga kroz subvencije, benefite i poreske olakšice za poslodavce”, istakao je on.

Jelić, čija supruga Vukica je šefica Zavoda za zapošljavanje, a on njen savjetnik, iznio je podatak da je među nezaposlenima oko10.000 lica sa visokom školskom spremom i da je učešće visokoškolaca i mladih na evidenciji ZZZCG oko 30 odsto.

“Smatram da se u doba krize, kada imamo rast nezaposlenosti, ne smije dovoditi u pitanje iznos sredstava koji treba biti namijenjen za aktivnu politiku zapošljavanja, naročito zapošljavanja mladih na sjeveru”, naglasio je Jelić.

Poslanik Pozitivne Goran Tuponja ukazao je da Vlada nema podatke o broju kadrova koji su joj potrebni u narednom periodu. “Na primjer, da li imate podatke kolike su potrebe Crne Gore 2015. godine za građevinskim radnicima ili elektroinžinjerima, da li postoji sprega da mi spremamo kadrove za neko buduće vrijeme i da u toj 2015. godini stvaramo kadrove koji su nam potrebni”, pitao je on.

Prema riječima direktorke Direktorata za tržište rada i zapošljavanje Arijane Nikolić-Vučinić, za pojedina zanimanja i pored otvorenih programa nema dovoljno interesovanja mladih.

Od 2015. program radne prakse za srednjoškolce?

Predstavnica Ministarstva rada Arijana Nikolić-Vučinić najavila je da će Vlada će pokrenuti projekat radne prakse za srednjoškolce.

Kako je objasnila, zbog velikog značaja lica sa završenom srednjom stručnom spremom za tržište rada, ideja programa je upravo da se srednjoškolcima da mogućnost da za period od četiri mjeseca steknu znanja i vještine. Ona očekuje da će program početi u 2015. godini.

Ta obuka trebalo bi da bude finansirana od strane države, a ideja je da bude završen tačno kada počinje ljetnja sezona, kako bi ti ljudi lakše mogli da nađu zaposlenje nakon završetka obuke.

Bonus video: