Rektorat UCG: Bešić je otišao sam

"Sa kolegom Bešićem smo proteklih godina imali izuzetno plodnu saradnju i cijenimo njegov doprinos radu Univerziteta"
103 pregleda 4 komentar(a)
Miloš Bešić, Foto: Boris Pejović
Miloš Bešić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.11.2013. 15:31h

Nije Rektorat Univerziteta Crne Gore želio da Miloš Bešić ode sa UCG, već je to njegova odluka, saopšteno je iz Rektorata UCG u vezi sa radnim statusom doc. dr Miloša Bešića i najavljenim zahtjevima studenata Fakulteta političkih nauka i peticije čije je potpisivanje u toku.

Iz Rektorata, uz nmapomenu da još nisu dobili zvaničan dopis o tome, podsjećaju na zahtjev studenata da se doc.dr Miloš Bešić vrati na Univerzitet Crne Gore.

"Željeli bismo da napomenemo činjenicu da smo o želji doc. dr Bešića da otkaže ugovor o radu sa UCG dobili pisano obavještenje. Htjeli bismo da izrazimo žaljenje zbog takve odluke, jer smo sa kolegom Bešićem proteklih godina imali izuzetno plodnu saradnju i cijenimo njegov doprinos radu Univerziteta. Dakle, riječ je o njegovoj odluci, a ne o odluci Rektorata, te zahtjev studenata da Rektorat odluči o njegovom povratku na Univerzitet nije opravdan, jer Univerzitet takvu odluku nikada nije donio", navodi se u saopštenju.

Iz Rektorata navode da procedura za izbor doc. Bešića u zvanje vanrednog profesora nije završena, tako da o njegovom izboru u zvanje nisu raspravljali nadležni organi Univerziteta.

"I pored ovakvih okolnosti, ipak očekujemo da se realizacija raskida radnog odnosa sa kolegom Bešićem odloži do kraja zimskog semestra", kažu u Rektoratu UCG.

Kako su studenti Fakulteta političkih nauka putem medija najavili da će od Rektorata tražiti da predstavnici studenata u Vijeću Fakulteta podnesu ostavke, iz Rektorata podsjećaju da je Statutom UCG propisano da se pitanja izbora studentskih predstavnika u organe Univerziteta i njegovih organizacionih jedinica definišu Statutom Studentskog parlamenta.

"Dakle, način izbora i prestanka mandata studentskih predstavnika uređen je propisima Studentskog parlamenta i predstavlja pitanje organizovanja studenata na Univerzitetu, na koje ostali organi Univerziteta ne mogu uticati, zarad poštovanja i očuvanja studentske autonomije", navodi se u saopštenju, u kojem se dodaje da studenti koji žele da se ova i sva druga pitanja dodatno razjasne, o nedoumicama koje imaju mogu da se obrate Univerzitetu, kako bi se izbjegli nesporazumi izazvani nepotpunim informacijama.

Bonus video: