kamenicama na lampe

Huligani lome rasvjetu u Herceg Novom

Bez javne rasvjete desetak dana bili su i stanovnici Kumbora koji žive na području od Pošte do bivše kasarne JNA
6 komentar(a)
rasvjeta, Herceg Novi, Foto: Čitalac reporter
rasvjeta, Herceg Novi, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 12.11.2013. 10:23h

Proteklog vikenda za sada nepoznate osobe slomile su dvanaest novih lampi javne rasvjete na Šetalištu, tri kod tvrđave Citadela i devet kod hotela “Hungest” na Toploj.

“Popravka oštećenih sijaličnih mjesta nije jeftina, a štetu mora da nadoknadi Stambeno-komunalno i to nam predstavlja veliki problem i finansijski izdatak jer se ponavalja skoro svakog vikenda, kaže Boris Seferović, direktor JP Stambeno komunalno. Javna rasvjeta na obali u Bijeloj, Baošićima, Đenovićima i na Šetalištu najčešća su meta huligana.

Bez javne rasvjete desetak dana bili su i stanovnici Kumbora koji žive na području od Pošte do bivše kasarne JNA, ali zbog radova na pripremi terena za izgradnju luksuznog turističkog rizorta u krugu nekadašnje kasarne Kumbor. Pored raskopanih ulica, zbog izgradnje kolektora i cjevovoda, bili su i bez uličnog osvjetljenja što je dodatno otežalo situaciju na ovom području i ugrozilo bezbjednost građana. Sporna rasvjeta je bila u vlasništvu Vojske koja je obezbjeđivala napajanje i plaćala račune dok je tu bila kasarna, dok su je iz Komunalno - stambenog preduzeća održavali. Nakon toga je prešla u nadležnost Elektrodistribucije čiji su radnici krajem prošle sedmice uspjeli da javnu rasvjetu na tom dijelu rivijere ponovo stave u funkciju.

Građani primjećuju da javna rasvjeta često gori u “po bijela dana”, kao nedavno na Jadranskoj magistrali kod kružnog toka u Meljinama

Radnicima sektora javne rasvjete problem predstavljaju i nestručno izvedeni građevinski radovi na stambenim i poslovnim objektima koji dovode do prekida na mreži, kaže Branko Božović, rukovodilac sektora javne rasvjete u JP Stambeno-komunalno. Prilikom izvođenja zemljanih radova radnici često oštete kabal što tada niko ne konstatuje, a iskopani dio se zatrpa. Mreža još neko vrijeme funkcioniše, a potom dođe do prekida javne rasvjete, objašnjava Božović. Tada je skoro nemoguće utvrditi ko je krivac za oštećenu mrežu. Uprkos tim i drugim problemima preko 90 odsto mreže, duge 150 kilometara sa 6.000 sijaličnih mjesta je u funkciji.

Građani primjećuju da javna rasvjeta često gori u “po bijela dana”, kao nedavno na Jadranskoj magistrali kod kružnog toka u Meljinama.

Božović ističe da javna rasvjeta radi danju samo kada njihovi radnici otklanjaju kvar, jer jedino tako mogu da utvrde koji dijelovi mreže i sijalica ne rade. Podsjeća i da se javna rasvjeta sada pali u 16.30 sati.