Policiju bez tendera smjestili kod Kuljače, sad mu ne daju pare

Uprava policije je preduzeću Gaga trend 2008. godine platila 335.000, a 2011. godine,150.000 eura na ime punog pansiona u apartmanima za svoje službenike
22 komentar(a)
Rajko Kuljača, Foto: Savo Prelević
Rajko Kuljača, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.11.2013. 17:10h

Bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača neće dobiti ni centa od te opštine, uprkos tome što je 60 pripadnika policije u apartmanima njegove supruge ljetos boravilo više od mjesec dana.

Opština Budva raspisala je javni poziv za pružanje usluga smještaja i ishrane, na bazi punog pansiona, službenika Uprave policije za period od jula do sedmog avgusta, na koji se jedina javila firma Gaga trend, u vlasništvu Kuljačine supruge Jadranke.

Nakon što su se policajci smjestili i tek 22 dana od javnog otvaranja ponuda, službenici za javne nabavke iz Budve obavjestili su predsjednika Opštine Lazara Rađenovića da Kuljači ne mogu isplatiti novac, jer postoji sukob interesa između ponuđača i naručioca.

Prema mišljenju službenika za javne nabavke, sukob interesa se sastoji u tome što je Rajko Kuljača, suprug izvršne direktorice “Gaga trend”, ujedno i predsjednik Izvršnog odbora Turističke organizacije opštine Budva.

Nejasno je kako su se policajci u julu smjestili kod bivšeg gradonačelnika Budve, ako se nije izvršilo vrednovanje ponuda i zašto je ta opština odlučila da, na teret građana, ugosti policajce

Nejasno je kako su se policajci u julu smjestili kod bivšeg gradonačelnika Budve, ako se nije izvršilo vrednovanje ponuda i zašto je ta opština odlučila da, na teret građana, ugosti policajce.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova, objasnili su da su oni platili troškove za avgust i dio septembra.

“Troškovi za smještaj tokom jula išli su na teret Opštine Budva, koja pomaže MUP-u jer je zajednička želja i namjera da bezbjednost u Budvi u toku ljetnje turističke sezone bude na što boljem nivou”, napisali su iz MUP-a u odgovorima “Vijesti”.

Iz instutucije kojom rukovodi raško Konjević, pojasnili da su početkom jula raspisali tender za smještaj 60 osoba na bazi punog pansiona za 37 dana.

“Odlukom o izboru najpovoljnije ponude na iznos od 79.920 eura izabran je ponuđač Gaga Trend Budva, koji se jedini prijavio na tender”, odgovorili su iz MUP-a.

U odgovoru dodaju da je kompletan iznos plaćen 30. septembra iz budžeta MUP-a, uz pojašnjenje da Uprava policije nije potrošačka jedinica i nema svoj budžet.

“Odlukom o izboru najpovoljnije ponude na iznos od 79.920 eura izabran je ponuđač Gaga Trend Budva, koji se jedini prijavio na tender”, odgovorili su iz MUP-a

Policija je svih godina dok je, navodno, istraživala slučaj “Zavala”, imala pun pansion kod Kuljače a Opština Budva je 2009. i 2010. godine, kada je Kuljača bio na njenom čelu, isplatila njegovoj supruzi 200 hiljada eura za smještaj policije u toku turističke sezone.

Uprava policije je tom preduzeću 2008. godine platila 335.000, a 2011. godine,150.000 eura na ime punog pansiona u apartmanima za svoje službenike.

Kuljača je deceniju i po bio zaposlen u Upravi policije i bio je i na funkciji načelnika budvanske policije.

Osim plaćanja smještaja policajaca, Opština Budva finansirala je nedavno i adaptaciju zgrade budvanske policije. Novac za renoviranje obezbijeđen je iz donacija hotelske grupe "Budvanska rivijera" i Crnogorskog turističkog udruženja.

Nešto oko 10.000 eura, koliko je tada obezbijeđeno, potrošeno je za renoviranje dijela zgrade gdje se nalaze prostorije za zadržavanje, obnovu klimatizacije i ventilacije, kao i opravku dotrajale montažne zgrade.

Prihvatili pomoć Opštine

Iz MUP-a su saopštili da su prihvatili pomoć Opštine Budva za pokrivanje dijela troškova smještaja službenika Uprave policije u Budvi u toku turističke sezone.

“Želimo da Vas podsjetimo na dopis ministra unutrašnjih poslova, poslatog 25. aprila 2013. godine svim organizacionim jedinicama MUP-a, u kojem ih je obavijestio da je neophodno da u susret pripremama za turističku sezonu, u saradnji sa nadležnom Službom za zajedničke poslove u Ministarstvu, usaglašavaju sve vidove saradnje sa jedinicama lokalne samouprave, javnim preduzećima i turističkim udruženjima na lokalnom nivou kako bi se obezbijedila puna zakonitost u radu i to samo u slučajevima gdje se procijeni opravdan interes.

Ovim je prekinuta praksa da pojedina privatna preduzeća mimo saglasnosti Ministarstva doniraju bilo kakvu vrstu pomoći centrima i odjeljenjima bezbjednosti mimo odgovarajuće procedure i potpisivanja ugovora u skladu sa važećim propisima”, saopštili su iz MUP-a.

Od toga živimo

Kuljača je “Vijestima” kazao da “Gaga trend” nema veze sa njim, da kompaniju vodi njegova supruga i da se poslovanje te firme policija i tužilaštvo detaljno ispitivali protekle tri godine. Istakao je da nijedna nepravilnost u poslovanju nije utvrđena.

“Cijela procedura je sprovedena u skladu sa zakonom. Firma se javila na tender, koji je bio javan, dostavila ponudu i sve je to urađeno potpuno transparentno. Ja ne znam šta bih tu mogao da kažem. To je jedini prihod koji ima moja porodica i od čega živimo“, kazao je Kuljača.

Bonus video: