"Vijesti" zabranjene, nepoželjnu novinarku zatvorili u kabinet

Koleginica Sonja Radošević šokirana onim što je nju sinoć snašlo
260 pregleda 67 komentar(a)
Vladimir Beba Popović, Foto: Vesko Belojević
Vladimir Beba Popović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 12.11.2013. 10:29h

Organizatori konferencije o medijima na zapadnom Balkanu zabranili su “Vijestima” da izvještavaju sa njenog otvaranja, iako je ona najavljena kao veliki regionalni skup na temu poštovanja novinarskog kodeksa. Istovremeno, novinarki Sonji Radošević priredili su tretman koji još nije zabilježen na ovim prostorima.

Predsjednik Upravnog odbora konferencije, iza koje stoji Institut za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića, Ranko Vujović, vratio je reportera “Vijesti” sa istim obrazloženjem kojim je potpisao i odbijanje zahtjeva za akreditaciju lista.

“Vaše aktivnosti koje prethode događaju za koji ste zahtijevali akreditaciju, uključujući i objavljene pamflete u medijima koje posjedujete, upravo predstavljaju ilustraciju glavne teme ove konferencije (kršenje svih etičkih i novinarskih standarda u izvještavanju, diskreditacija ličnosti i projekata). Iz vaših pamfleta se takođe zaključuje da vi već znate šta je sadžaj konferencije i o čemu će se na skupu govoriti. Poslije svega što ste u prethodnih par dana objavili i imate namjeru da objavite, Upravni odbor konferencije je zaključio da cilj vaše redakcije nije da konferenciju medijski profesionalno proprati, te vam se stoga ne odobrava akreditacija”, piše u Vujovićevom obrazloženju.

Neće da kaže kakve uvrede

On je sinoć rekao “Vijestima” da tekst koji je objavljen o konferenciji u petak vrvi od uvreda, ali nije objasnio na šta misli. Kao ni predsjednik Udruženja novinara Cetinja Nikola Vujanović, koji je ranije odbio da odgovori na pitanja o konferenciji sa istim obrazloženjem.

“Vijesti” su u petak objavile da Popović, konstruktor hajki na kritički nastrojene medije, i grupa novinara iz provladinih medija i asocijacija, organizuje konferenciju novcem svih građana, koji su im na netransparentan način dala ministarstva kulture i ljudskih i manjinskih prava.

Otvaranje konferencije, koja se danas održava u hotelu “Ramada”, bilo je propraćeno visokim stepenom obezbjeđenja, pa niko nije mogao ući u amfiteatar Ekonomskog fakulteta ako nije imao pozivnicu.

"Ometa konferenciju"

Sa ulaza je vraćena i dopisnica nekoliko regionalnih medija, Sonja Radošević. Član obezbjeđenja, za koga je ona rekla “Vijestima” da se zove Slaviša Roganović, zbog njenog insistiranja da joj se objasni zbog čega ne može da izvještava sa događaja, zatvorio je u kabinet i zvao policiju.

“Kada sam prišla stolu, za kojim su stajale dvije djevojke sa papirima, pitale su me za ime, a zatim me obavijestile da ne mogu da uđem jer nijesam na spisku. Objasnila sam im da sam novinar, ali su mi odgovorile da je to zatvoren skup i da su tu 'ministri'. Zatražila sam da razgovaram sa nekim od organizatora, ali je jedna od njih pozvala obezbjeđenje”, ispričala je novinarka, koja je sinoć bila šokirana onim što se dogodilo.

“Taj Roganović me poveo u sobu i pitao me zašto pravim probleme. Rekla sam mu da nema prava da me tu drži, da sam ja novinar i pokušala da izađem. On je međutim stao ispred mene i pozvao nekog telefonom. Pitao je da li je to CB Podgorica, a zatim rekao da ja ometam konferenciju, pravim probleme i da ga guram”, dodala je Radošević, objašnjavajući da je pokušala da se na vratima provuče pored njega i izađe.

Mićunović i Numanović neće da kažu koliko su para dali

Konferenciji su sinoć prisustvovali ministri kulture i manjinskih prava Branislav Mićunović i Suad Numanović, gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, biznismen Zoran Bećirović, pisac Svetisav Basara, ambasador František Lipka... Ministri Mićunović i Numanović ranije su odbili da saopšte koliko su novca građana Crne Gore opredijelili u ovu svrhu.

Konferenciju su podržali i Centar za bezbjednost i toleranciju, Otvoreno društvo, ambasade Austrije, Slovenije i Hrvatske u Podgorici. Sponzori su i “Boka grupa”, agencija “Mapa”, “Adriatic propretis”, ”Luštica bej”, “Digital print centar”, ”Primo dizain”, dok su medijski sponzori Pink, Prva, RTV Atlas, Montepano, Antena M, Elmag, TDI, Analitika, Pobjeda i Skala radio.

Pored Instituta za javnu politiku, organizatori su Medijski savjet za samoregulaciju, UNEM i AKEM, Udruženje lokalnih štampanih medija Amera Ramusovića i Udruženje crnogorskih novinara - koje ne postoji u registru.

Pripadnik obezbjeđenja konferencije Radoševićevoj se predstavio kao policajac

Radošević je rekla da se sve završilo, kada je iz hodnika došao još jedan pripadnik obezbjeđenja.

”Predstavio mi se kao policajac, mislim da mi je rekao i ime, ali se zbog stresa koji sam pretrpjela ne sjećam. Pokušavao je da nekako izgladi stvari a zatim me izveo napolje. Bila sam šokirana, jer mi se ovo za 25 godina, koliko se bavim novinarstvom nije dogodilo.

Dolazili su i strani državnici u Crnu Goru, kada i nijesmo imali akreditacije, pustili bi nas da ispratimo događaj. Ali ovo, nemam riječi. Ovo nije novinarski već skup koji su organizovale tajne službe i kriminalne grupe”, rekla je ona.

Bonus video: