Žugić: Nije se radilo dobro i transparentno, nenamjensko se trošilo

Raonić je Žugića pitao i što je Vladu motivisalo da u novembru podrži dvije konferencije sa ogromnim sredstvima, ali on nije odgovorio
12 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.11.2013. 14:37h

Ministar finansija Radoje Žugić saopštio je da je Vlada predložila da se centralizuju oblasti finansiranja nevladinih organizacija, tako što bi pojedini vladini resori odlučivali o srodnim oblastima.

Takav sistem rada koristio bi se od pune primjene Zakona o nevladinim organizacijama, koji je propisao da se formira jedna komisija koja bi dijelila novac nevladinom sektoru.

Žugić je, prilikom konsultativnog saslušanja pred skupštinskim Odborom za ekonomiju, budžet i finansije, pozvao nadležne državne organe da provjere zakonitost rada komisije.

“Oni koji su prigovarali radu komisije bili su u pravu. Nedovoljna je transparentnost i imamo nenamjensku potrošnju. Imamo članove koji su glasali za projekte onih organizacije koje su ih podržali. Nama je potreban znažniji kapacitet evaluatora, i to eksternih, kao i eksterne revizije”, poručio je Žugić.

On je priznao da od donošenja zakona 2011. godine nijesu usaglašeni drugi zakoni koji tretiraju raspodjelu novca nevladinim organizacijama, ali je kazao da očekuje da se taj posao brzo završi.

“Kada se usklade zakoni sa postojećim, u najkraćem roku će uslijediti donošenje podzakonskih akata”, rekao je on, navodeći da je neophodno pružiti finansijku podršku svim kvalitetnim projektima.

Žugić se osvrnuo i na ovogodišnju raspodjelu, koja je, kao i prethodne, probila zakonom predviđene rokove, navodeći da očekuje da se taj posao završi do kraja godine.

Rašketić: Ni iz NVO ne treba da budu u Komisiji

Sekretar u ministarstvu i donedavni predsjednik Komisije za raspodjelu dijela novca od igara na sreću Damir Rašketić kazao je da je u tom tijelu postoji problem sistemske primjene. On je rekao da je mišljenja da u Komisiji ne bi trebalo da sjede predstavnici nevladinih organizacijia, čime bi se izbjegao konflikt interesa.

“Moja ostavka je čin lične prirode i htio sam da ukažem na problem u tom sistemu”, kazao je Rašketić.

On je pojasnio da je Komisija u obavezi da donese inoviranu odluku iz 2012. godinu, prihvatajući smjernice Upravnog suda, pa tek onda da krene u posao za ovogodišnju raspodjelu.

On je ukazao i na problem da pojedini članovi komisije, pa čak i iz nevladinom sektora, do dana njegove ostavke, 28.oktobra, nijesu preuzeli dokumentaciju sa konkursa.

Žugić prećutao pitanje o konferencijama

Predsjedavajući Odbora Aleksandar Damjanović (SNP) poručio je da je interesantno kako je Uredba o formiranju komisije donesena i prije samog zakona 2011. godine.

“Imamo pretpostavke da komisija nije podijelila ukupan iznos nevladinim organizacijama, već da je on značajno umanjen. Nijesu poštovani rokovi, postoje žalbe na netransparentnost i nezakonitost, ali bez obzira na sve, imamo pad finansiranja nevladinih organizacija”, kazao je Damjanović.

Strahinja Bulajić (DF) pitao je Žugića da li se kritetrijumi poštiju prilikom selekcije projekata, a ministar je saopštio da dosadašnja praksa da se “čas poštuju, čas ne poštuju” mora biti okončana.

Predstavnici nevladinog sektora koji su prisustvoali sjednici ponovili su da se mora uvesti red u oblasti raspodjele novca organizacijama.

Boris Raonić iz Građanske alijanse je kazao da je trenutno stanje neodrživo, napominjući da ministarstvo mora u najkraćem roku donijeti nedostajuće podrzakonske akte. On je pozvao da se utvrdi da li bi i Državna revizorska institucija mogla biti uključiti u rješavanje tog problema.

On je Žugića pitao i što je Vladu motivisalo da u novembru podrži dvije konferencije sa ogromnim sredstvima, ali on nije odgovorio.

Goran Đurović iz Koalicije Saradnjom do cilja pozvao je resor Žugića da sve nepravilnosti procesuira nadležnim državnim organima. On je napomenuo da je najveća odgovornost za stanje u Komsiji, upravo na predsjednicima.

Planirano je da Odbor donese ocjene i stanove, koji će biti predstavljeni na narednoj sjedici.

Jelić: Pojedini NVO aktivno u politici ; Đukanović: Vi radite sa policijom

Zoran Jelić (DPS) poručio je da je novim Zakonom o NVO uveden red u tom sektoru. On je predložio da ubuduće nevladine organizacije objavljuju finansijske godišnje izvještaje i da osnivači prijavljuju svoje prihode.

“Pojedini imaju plate tri puta veće nego poslanici. Znamo da imamo otpora u tom dijelu, ali tu će se vidjeti koliko ko ima sredstava”, poručio je Jelić.

On je naveo da pojedini predstavnici aktivno učestuvju u izbornom prosecu, na što je reagovao Stevo Muk (Institut alternativa) rekavši da takve alizuje vidi kao pritisak na rad nevladinog sektora. Jelić je odgovorio da njega lično nije pomenuo, ali i da “je njegov problem ako se prepoznao”.

Milutin Đukanović (DF) je rekao da se opoziciji ne može prigovoriti da radi sa NVO, budući da DPS u toj svrsi koristi i policiju.

Bonus video: