Studentsko vijeće FPN: Bešić vrši pritisak na nas preko studenata

"Ukoliko ima želju da i dalje predaje na našem Fakultetu, jasno je da profesoru Bešiću niko ne može uskratiti to pravo"
136 pregleda 14 komentar(a)
Fakultet političkih nauka, Foto: Arhiva "Vijesti"
Fakultet političkih nauka, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.11.2013. 12:41h

Studentsko vijeće Fakulteta političkih nauka oglasili su se povodom odlaska profesora Miloša Bešića sa tog fakulteta, i najave na društvenim mrežama da će studenti fakulteta zbog toga organizovati proteste.

Saopštenje koje potpisuje predsjednik Vijeća Budimir Andrić prenosimo u cjelosti:

"Svi članovi Studentskog vijeća Fakulteta političkih nauka izabrani su na legalnim i legitimnim izborima koji su održani 11. oktobra 2012., čiji rezultati su potvrđeni od Univerzitetske izborne komisije (UIK) i na koje nije bilo nikakvih primjedbi. Izabrani smo u skladu sa Statutom Studentskog parlamenta i svim drugim pravnim aktima koji regulišu izbore za studentske predstavnike. Ovo ističemo jer se već duže vrijeme u medijima želi predstaviti lažna slika kako ne zastupamo interese studenata na pravi način, već radimo protiv njihove volje.

Kao članovi Vijeća FPN-a od kojih je jedan predstavnik izabran za studenta povjerenika Univerziteta Crne Gore i člana Senata UCG, želimo da studentima, ali i cjelokupnoj javnosti predočimo činjenice kako se ne bi dizale tenzije među studentima i vršila manipulacija nad njima. Naročito, ne želimo da se vrše manipulacije nad studentima prve godine koji su iako nedovoljno upućeni u dešavanja na Fakultetu na kojem studiraju nešto više od dva mjeseca, izloženi pritiscima i podržani u napadima na predstavnike studenata koji su izabrani na neposrednim izborima da zastupaju interese studenata.

Pravno regulisanje statusa i izbor u zvanje profesora Bešića nije pitanje kojim treba da se bave studenti i naša organizacija, jer će o tome odlučivati nadležni organi Fakulteta, ali i Unverziteta Crne Gore. Ali, radi tačnog informisanja kolega studenata, ističemo da provjerene informacije koje imamo govore da organi Fakulteta, Senat UCG ili bilo koji drugi zvanični organ nije raspravljao o statusu profesora Bešića. Takođe, nema bilo kakve pisane izjave profesora Bešića da napušta Fakultet i Univerzitet Crne Gore.

Nejasno nam je zašto profesor Bešić najavljuje odlazak sa Fakulteta i Univerziteta iako o tome ne postoje pisani dokazi, jer se samo dodatno podgrijava ionako usijana atmosfera koja već duže vrijeme vlada na našem Fakultetu. Radi otklanjanja bilo kakvih nedoumica, želimo da istaknemo da kao predstavnici studenata nijesmo za to da profesor Bešić više ne bude predavač na našem Fakultetu. Naprotiv, smatramo da je profesor Bešić odlukom koju je obrazložio ličnim razlozima, uskratio studente za predavanja i ispite koje je trebalo da ima u ovom semestru.

Ukoliko ima želju da i dalje predaje na našem Fakultetu, jasno je da profesoru Bešiću niko ne može uskratiti to pravo, jer bez obzira na to kako će biti rješen njegov radni odnos i status na Univerzitetu Crne Gore, može držati predavanja kao i brojni drugi profesori iz zemalja okruženja koji drže predavanja na Fakultetu. Ali postavlja se pitanje da li profesor Bešić to želi, jer u ovom semestru nije održao nijedno predavanje na magistarskim studijama. Za sve profesore, treba da važe ista pravila i da njihov status bude pravno i svakom drugom pogledu, u potpunosti definisan.

Kao predstavnici studenata oštro se protivimo pokušajima manipulacije nad studentima i vršenju pritiska na njih (postoje dokazi o prepisci koju profesor Bešić na Facebook grupama vodi sa studentima kojima lansira informacije kako nijesmo ispoštovali njihovu volju prilikom izbora za dekana iako je glasanje bilo tajno i podržava ih u nastojanjima da organizuju proteste za njegov povratak na FPN), jer je to posljednji u nizu pokušaja pritiska na nas koji traje još od prvog neuspješnog izbora dekana u julu.

I u narednom periodu, naša jedina obaveza i dužnost će biti da zastupamo interese studenata na nivou Fakulteta i u organima Univerziteta Crne Gore, u čemu smo do sada bili veoma uspješni o čemu svjedoče i brojne inicijative koje su upućene od strane SVFPN-a koje su prihvaćene u organima odlučivanja. Pritisak na predstavnike studenata u Vijeću Fakulteta, ali i na druge članove SVFPN-a na veliku žalost grupe koja se u medijima predstavlja kao žrtva podjela na Fakultetu nije uspio i neće uspjeti, jer znamo što je naša misija i naš jedini zadatak, a to je zaštita i borba za studentska prava.

Podjele i neslaganja profesori treba da rješavaju međusobno, a ne da u njihove sukobe koji često nemaju dodiranih tačaka sa Fakultetom, uključuju studente i manipišu s njihovim stavovima. Studenti imaju svoje organe i predstavnike koji su izabrani na neposrednim izborima, koji neće podleći pritiscima i za koje će prioritet biti samo studenti. Određenu grupu studenata koja u medijima iskazuje nezadovoljstvo radom SVFPN-a, pozivamo da dođu u kancelariju SVFPN i da svoje tvrdnje predoče direktno predstavnicima studenata, što do sada nijesu radili.

Sve tvrdnje koje su iznijete u saopštenju, spremni smo da potkrijepimo dokazima pred članovima SVFPN-a, svim studentima našeg Fakulteta, ali i pred javnošću", zaključuje se u saopštenju.

Šta je pokazala anketa

Dekanica Fakulteta političkih nauka nije izabrana na sjednici Vijeća FPN-a u oktobru, jer su i Olivera Komar i Nataša Ružić dobile po pet glasova, iako je Komar imala ubjedljivu podršku i među profesorima i među studentima.

Da formalni rezultat bude izjednačen učinili su upravo predstavnici studenata u Vijeću Miloš Pavićević i Andrić, glasajući za Ružić, bez obzira što je ogromna većina studenata tražila od njih da daju glas Komar.

Iako je glasanje bilo tajno, odranije je poznato da su u Vijeću za Komar prof. dr Sonja Tomović-Šundić, Bešić, mr Uglješa Janković i mr Mehmed Đečević.

Za Ružić, pošto su je i formalno predložili, bili su prof. dr Saša Kneževići i doc. dr Boris Vukićević. Uz njen i glasove Pavićevića i Andrića, Ružić je dobila isti broj glasova.

Zbog informacije da su predstavnici studenata pod pritiskom da podrže Ružić, nekoliko studenata specijalističkih studija na tom fakultetu sprovelo je anketu kojom su željeli da ispitaju mišljenje studenata o tome koja kandidatkinja zaslužuje mjesto dekanice.

Prema informacijama “Vijesti”, Andrić i Pavićević su se tome u početku protivili, ali su na kraju ipak pristali. Rezultati tog istraživanja, koji su objavljeni na nekoliko Fejsbuk grupa vezanih uz FPN, pokazali su da je za Ružić 6,2 odsto studenata (33), dok je Komar dobila podršku 78,3 odsto, ili čak 414 studenata.

Od ukupno 529 ispitanih studenata, njih 82 nije znalo koja bi od dvije kandidatkinje trebalo da zamijeni aktuelnu dekanicu Sonju Tomović-Šundić.

Ispitani su i posebno obrađeni odgovori studenata novinarstva sa svih godina, gdje Ružić predaje većinu predmeta. Od 116 ispitanika, samo njih 11 je ocijenilo da je Ružić bolja kandidatkinja, dok je suprotno mišljenje imalo 80 studenata.

Bonus video: