Zapanjujući prizor na Bojani: Od mrtve ribe do piva sa Kosova

Ekolozi sa jedne od najljepših rijeka donijeli uznemirujuće fotografije
32 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2013. 14:17h

Ulcinjski ekolozi obišli su proteklog vikenda lijevi, zajednički rukavac Bojane na ušću i tamo zatekli zapanjujući prizor - dio crnogorske obale bio je skroz prekriven smećem i uginulim ribama koje je rijeka izbacila tokom nedavnih kiša. Predsjednik NVO Zeleni korak Dželal Hodžić kazao je da zabrinjava činjenica da je rijeka sada izbacila toliku količinu različitog otpada.

“Šta će nam se dogoditi kada padnu veće kiše”, pitao je on navodeći da struktura otpada upućuje na zaključak da on na obalu stiže čak i sa Kosova.

“U otpadu ima i praznih plastičnih boca 'pećkog piva'. Ne mora da znači ali je moguće da one pećkom Bistricom stignu u Drim a sa njim u Bojanu”, kazao je Hodžić.

Upozorio je na kontinuirani nezakoniti izlov ribe dinamitom.

“Ove ribe na obali dokaz su tog lova”, kazao je Hodžić, pokazujući fotografiju na kojoj se vide na desetine komada uginule ribe.

Hodžič je podsjetio da je takav način lova izražen na dijelu Bojane koja pripada susjednoj Albaniji, a u manjoj mjeri i u Crnoj Gori.

“Njihova obala je prilično nepristupačna, a za efikasniju kontrolu na rijeci, nemaju adekvatne čamce. Zato je potrebno da dvije države zajedno riješe taj problem i sprovedu efikasnu kontrolu nad cijelom rijekom”, kazao je Hodžić..

Galerija

Bonus video: