Privredna komora se sastaje sa Poreskom upravom

“Radi se o problemu koji je, nakon desetogodišnje primjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), nastao naglom promjenom tumačenja PU"
50 pregleda 0 komentar(a)
Poreska uprava Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Poreska uprava Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.11.2013. 12:39h

Privredna komora (PKCG) organizovaće do kraja godine sastanak sa predstavnicima Poreske uprave (PU) na kojem bi se razmatrali problemi u vezi obračuna i naplate poreza u građevinarstvu i drugim sektorima.

Iz PKCG su saopštili da je izvršni direktor kompanije Zetagradnja Željko Vučeković u petak na sjednici Odbora Udruženja građevinarstva, industrije građevinskih materijala i komunalne privrede, predstavio inicijativu koja se odnosi na obračun neoporezivog dijela poreske osnovice kod prodaje izgrađenih objekata u dijelu vrijednosti zemljišta.

“Radi se o problemu koji je, nakon desetogodišnje primjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), nastao naglom promjenom tumačenja PU u vezi načina obračuna vrijednosti zemljišta kao neoporezivog dijela poreske osnovice po nabavnoj, a ne revalorizovanoj, tržišnoj vrijednosti kao do sada”, kazao je Vučeković.

Prema njegovim riječima, retroaktivna primjena navedenog ima za posljedicu dovođenje u zabludu građevinskih firmi u pogledu rezultata desetogodišnjeg poslovanja i dosadašnjeg načina vođenja poslovnih knjiga.

“Primjena takvih rješenja ima za posljedicu i nanošenje enormne ekonomske štete koja bi imala poguban uticaj na dalje poslovanje građevinskih kompanija, kao i pravno finansijsku nesigurnost u tekućem poslovanju u pogledu nemogućnosti izrade realnih biznis planova i objektivne procjene i analiza troškova budućih investicionih projekata”, ocijenio je Vučeković.

Potpredsjednik PKCG Ivan Saveljić saopštio je da je već uočena potreba modifikacije Pravilnika o primjeni Zakona o PDV. On je dodao da tim aktom nije pogođeno samo građevinarstvo, već i drugi sektori.

On je zahtjev Zetagradnje ocijenio kao još jedan u nizu opravdanih zahtjeva privrednika i tražio od drugih predstavnika visokogradnje da se po njemu izjasne, kako bi se do kraja godine organizovao sastanak sa predstavnicima PU.

“Na sastanku bi bili razmatrani problemi u tom dijelu, kao i kod uočenih pravnih nejasnoća vezano za obračun i naplatu poreza kod drugih sektora”, zaključili su iz PKCG.

Centralna tema sjednice Odbora bilo je postizanje najvišeg stepena bezbjedonosnog i tehničkog kvaliteta gradnje.

Bonus video: