Direkcija za saobraćaj bespravno postavila asfalt do kuća glasača SDP-a

Direkcija nije ni raspisivala tender za izvođača radova, a putne dionice su urađene mimo plana investicija za 2013. godinu
130 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2013. 13:50h

Direkcija za saobraćaj Crne Gore prethodnih dana bespravno je izgradila dio puteva prema mjesnim zajednicama Koljeno i Sređani, u kojima na izborima većinu dobija Socijaldemokratska partija. Osim što nijesu imali potrebne dozvole, Direkcija za saobraćaj nije raspisivala tender za izvođača radova i nadzorni organ, a putne dionice su urađene mimo plana investicija za 2013. godinu, koji je usvojio rožajski parlament.

Predsjednik Opštine Rožaje Nusret Kalač je odgovarajući na pitanja „Vijesti“, rekao da „nažalost, u tom gradu, kao i u drugim sredinama, postoji izgradnja objekata koji se rade bez dozvole i koji su u tretmanu bespravno sagrađenih“.

„Broj nelegalno izgrađenih objekata nam nije poznat, ali je nesporna činjenica da postoje. Za utvrđivanje bespravnih objekata je nadležna Republička građevinska inspekcija, zbog čega nemamo tačnu informaciju o njihovom broju. Činjenica je da je jedan broj počinilaca ovog krivičnog djela procesuiran, te da se kod nadležnih državnih organa vode sudski postupci, ali je i činjenica da postoji nemali broj objekata koji su urađeni, a protiv počinilica nijesu pokrenuti, niti se vode bilo kakvi sporovi“, rekao je Kalač.

Bespravnom izgradnjom puteva počinjeno je više krivičnih dijela, za koja je predviđena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina

„Tako je nesporno da mogu da ugroze i izgradnju pojedinih objekata komunalne infrastrukture, što dodatno usložnjava činjenicu da je neophodno u narednom periodu ozbiljnije se pozabaviti ovim problemom. Smatram da nemamo dovoljan broj neposredno zaposlenih službenika koji treba da se bave ovim poslom, ali je to, po meni, samo jedan od razloga za ovakvo ponašanje nesavjesnih građana“, rekao je Kalač.

Nelegalne objekte, kazao je Kalač, najčešće grade građani, ali to čine i organizacije i udruženja, pa čak i pojedini državni organi, što je slučaj sa putevima prema Koljenu i Sređanima.

„Tako su ovih dana od Direkcije za saobraćaj Crne Gore rađeni objekti komunalne infrastrukture (seoski putevi) bez dozvole, suprotno planu investicija za 2013. godinu, koji je usvojio lokalni parlament, a pogotovo nam je simptomatično da su ti objekti rađeni bez tendera, nadzora i drugih obaveznih radnji. Ovo govori u prilog činjenici da je, indirektno, ovdje izgleda bilo i čisto političkih primjesa, ako ne znamo mi u lokalnoj upravi da se na našoj teritoriji od jednog nadležnog državnog organa izvode radovi bez pravnog osnova i suprotno zakonu. Kad državni organ gradi bespravno, onda me ne čudi što se na slične poteze, kršeći zakon, odlučuju i građani”, rekao je Kalač.

Na lokalnim izborima koji su održani u maju 2010. godine, Socijaldemokratska partija je u Sređanima od 217 birača dobila 128 glasova, dok je za Demokratsku partiju socijalista glasalo njih 68, a za Bošnjačku stranku 14. Na istim izborima, SDP je u Koljenu zaokružila 171 osoba, DPS 147, a BS 68.

Bespravnom izgradnjom puteva prema Koljenu i Sređanima počinjeno je više krivičnih dijela, od nelegalne gradnje do zloupotrebe službenog položaja. Za svako pojedinačno je zaprijećeno kaznom zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

O eventualnoj političkoj pozadini izgradnje seoskih puteva u Rožajama govori činjenica da je Ministarstvo saobraćaja, u okviru kojeg se nalazi Direkcija za saobraćaj, nemogućnost izrade planske dokumentacije za drugu fazu zaobilaznice oko Rožaja, te nemogućnost završetka sanacije regionalnog puta Rožaje – Vuča, opravdalo ekonomskom krizom, odnosno nedostatkom novca. Od para koje su utrošene za izgradnju puteva prema Koljenu i Sređanima, prema tvrdnjama upućenih, ta sanacija je mogla da bude završena.

Direkcija bez odgovora

Iz Direkcije za saobraćaj nije bilo moguće dobiti komentar o nelegalnoj gradnji.

Iako je „Vijestima“ u nekoliko navrata obećano da će u srijedu makar dobiti informaciju o tome kada mogu očekivati odgovore na pitanja, do kraja radnog vremena juče nije stigao nikakav odgovor.

Pored činjenica vezanih za neraspisivanje tendera i nepribavljanje potrebnih dozvola, Direkcija za saobraćaj je trebalo da razjasni na osnovu čega je odabrala baš putne pravce ka Koljenu i Sređanima, te da li cijeli posao ima političku pozadinu.

Galerija

Bonus video: