MATIČNI BROJEVI

Što ako neću stan kriminalca?

Zastupnik MANS-a Savjetu AZLP juče obrazlagao stav da su matične brojeve uklonili nezakonito
1 komentar(a)
Šefko Crnovršanin, Foto: Savo Prelević
Šefko Crnovršanin, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.11.2013. 15:06h

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama će ubrzo odlučiti da li su nezakonito uklanjeni matični brojevi sa sajtova Uprave za nekretnine i Poreske uprave, nakon što je juče ponovo saslušao argumente pravnog zastupnika MANS-a Veselina Radulovića, koje je iznio na sjednici Savjeta.

Radulović je bio pozvan povodom zahtjeva MANS-a da učestvuje u postupku nadzora u ovim institucijama i žalbe te NVO da su matični brojevi nezakonito uklonjeni.

On je i juče ponovio da kontrolori Agencije nijesu imali ovlašćenja da Poreskoj i Upravi za nekretnine nalože uklanjanje matičnih brojeva sa sajtova, navodeći da to može samo Savjet Agencije. Na čelu Savjeta je Šefko Crnovršanin.

“Da kontrolori nemaju takvu nadležnost zaključio je i Upravni sud više puta u drugim predmetima, ali Agencija uporno ponavlja istu nezakonitost. Sumnjam da ste se dogovorili sa službenim licima Poreske i Uprave za nekretnine kako bi se u ovom slučaju izbjeglo odlučivanje Upravnog suda, jer oni nijesu izjavili žalbu na vašu odluku”, rekao je advokat.

On je objasnio da MANS zahtjeva da dobije status učesnika u postupku, odnosno mogućnost da učestvuje u nadzoru, kako bi Upravnom sudu uložio žalbu na nezakonitu odluku Agencije.

Član Savjeta Radenko Lacmanović objasnio je na sjednici, koja je bila javna, da su oni još 2010. i 2011. imali nadzor u Upravi za nekretnine, ali da im je tada objašnjeno da ona nije u mogućnosti da obriše matične brojeve jer treba da promijene kompjuterski program, za šta nema novac.

Lacmanović je kazao da oni nijesu obrisali matične brojeve, već da su oni samo uklonjeni sa sajta. On je naveo da Agencija podržava transparentnost i slobodan pristup podacima, navodeći da su već usvojili žalbe MANS-a kojima nalažu katastru da ne briše adrese i matične brojeve iz dokumenata koji se dostavljaju po Zakonu o slobodnom pristupu.

Radulović je prokomentarisao da je to besmisleno jer zainteresovani dobijaju matične brojeve samo sa velikim zakašnjenjem.

On je kazao da ovakve stvari stvaraju problem i običnim građanima. “Ako hoću da kupim neki stan i sumnjam da on pripada kriminalcu, sa kojim neću da imam posla, kako ću to da provjerim”, pitao je Radulović.