Zloupotrebe u KC: Musić ima blagoslov Mijovića

Ministar zdravlja izbjegao da se odredi prema tome što načelnik Centra za vaskularnu hirurgiju u Kliničkom centru pacijente, koje pregleda privatno, smješta u bolnicu
987 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2013. 18:43h

Zloupotrebe u Kliničkom centru, koje, prema informacijama “Vijesti” iz KC čine pojedini ljekari, nepoznanica su za čelnika te zdravstvene ustanove, ali i za ministra zdravlja.

“Vijesti” su juče objavile da načelnik Centra za vaskularnu hirurgiju Davor Musić pacijente koje pregleda u privatnoj zdravstvenoj ustanovi “Medical centar”, u kojoj dopunski radi, smješta na odjeljenje Kliničkog centra kojim rukovodi, kao i da se njegovi i pacijenti Gorana Batrićevića, koji takođe radi u Centru za vaskularnu hirurgiju i koji je jedan od vlasnika “Medical centra”, uz pomoć medicinskog osoblja preusmjeravaju u privatnu ordinaciju u kojoj obojica rade, poslije čega ti pacijenti imaju određene privilegije. Njih dvojica su to negirali, ističući da pacijenti dobrovoljno odlaze u privatne klinike.

Direktor Kliničkog centra dr Milan Mijović tvrdi da nema informacije o zloupotrebama. “Ne posjedujem informacije koje navodite u pitanju, posebno iz razloga što se na operativne zahvate iz oblasti vaskularne hirurgije ne formiraju liste čekanja duže od 30 dana, te da se svi hitni slučajevi rješavaju u toku dežurstva ili u okviru pripravnosti koja za vaskularne hirurge traje 24 sata dnevno, 365 dana godišnje. O rezultatima rada vaskularne hirurgije govori i veliki broj operacija i arterijskih rekonstrukcija, po čemu su u samom vrhu rada Hirurške klinike”, kazao je Mijović “Vijestima”.

Poput Mijovića, i ministar zdravlja Miodrag-Bobo Radunović, govorio je o zauzetosti vaskularnih hirurga tokom godine. On, ipak, nije konkretno odgovorio na pitanje kako komentariše navode da ljekari KC koji istovremeno rade u “Medical centru” koriste svoj posao u državnom sektoru i pacijentima zakazuju prijem u bolnicu.

“U Crnoj Gori postoje samo četiri vaskularna hirurga u KCCG i o njihovoj preopterećenosti neupitno je govoriti. Oni zbrinjavaju svu vaskularnu patologiju na teritoriji Crne Gore, pored ambulantnog rada, sve operativne tretmane, prijemi, otpusti, konsultacije, dežurstva i pripravnost svih 365 dana u godini su samo dio opisa njihovih radnih akrivnosti”, piše u odgovoru koji je stigao iz Radunovićevog kabineta.

Mijović je naglasio da Musić i Batrićević imaju njegovu saglasnost za dodatni rad u “Medicalu”. Za razliku od njega, Radunović je, kada su dozvole ljekara za dopunski rad u pitanju, neinformisan.

“Ministarstvo zdravlja nema podatak da li pomenuti ljekari imaju dozvolu menadžmenta za dopunski rad u PZU”, piše u odgovoru Radunovića.

Kako je Radunović neinformisan je nejasno, pošto je Ministarstvo poslalo zahtjev svim zdravstvenim ustanovama i preporučilo im da ukinu sve dosadašnje saglasnosti za rad kod privatnika i da dostave Ministarstvu zdravlja zahtjev privatnih ordinacija koje traže angažman doktora ili drugog zdravstvenog radnika, kao i saglasnost izdatu od strane direktora za taj rad.

Hitni slučajevi se šalju u bolnicu sa bilo kog mjesta

Medical centar je, prema informacijama sa njihovog sajta, otvoren početkom 2011. godine u Podgorici, a osnovna djelatnost mu je opšta hirurgija i usko specijalističke hirurške grane, zatim ultrazvučna i rentgen dijagnostika.

Direktor “Medicala” je Zoran Šiljak, ovlašćeni zastupnik dr Aleksandar Filipović, a osnivači su, pored Filipovića, Branka Gledović i dr Goran Batrićević. Batrićević je kazao da on i njegov kolega Musić potpuno zakonito rade u “Medicalu”. “Dobili smo novu saglasnost kada je 'Medical' potpisala ugovor sa Fondom zdravlja. Sve je po zakonu i sve je kako treba”, kazao je on.

Ranije je, odgovarajući na pitanje da li pacijenti koje pregleda privatno imaju prednost prilikom smještanja na odjeljenje Vaskularne hirurgije Kliničkog centra rekao da to ne bi bilo normalno.

“Bilo koji doktor na planeti, na bilo kom mjestu da se nalazi - kafana, pozorište, ulica, ako je neko hitan i urgentan, mora da ga pošalje u Urgentni centar ili bolnicu. Nijedan doktor ne smije prenebregnut urgentnost pacijenta. Nije normalno da ti nekog primiš u bolnicu zato što je došao privatno kod tebe na pregled, naše odjeljenje bi onda trebalo da ima 10.000 pregleda”, kazao je Batrićević.

Mijović kaže da je besplatno, sestra: Platićete 35 eura

Iako direktor Kliničkog centra Milan Mijović, u odgovoru koji su “Vijesti” juče objavile, tvrdi da je to što medicinske sestre iz KC navodno preporučuju pacijentima da ljekare Musića i Batrićevića potraže u “Medicalu” zakonito jer je “Medical centar” u mreži zdravstvenih ustanova, što znači da je pregled besplatan, “Vijestima” je iz “Medicala” drugačije objašnjeno.

Novinar “Vijesti” pozvao je broj sa sajta te privatne klinke i zakazao pregled kod dr Musića. Nakon što je pregled kod tog ljekara zakazan za ponedjeljak (4. novembar) u 17 časova, ženska osoba koja se javila na telefon, na pitanje da li se pregled kod dr Musića plaća ili je i “Medical” obuhvaćen “partnerstvom” sa državnim ustanovama, odgovorila da se plaća 35 eura.

Direktor ne zna detalje ali vidi aferu

Direktor Kliničkog centra Milan Mijović, uz odgovore na pitanja, koji u jednom dijelu nijesu bili kompletni, “Vijestima” je poslao i komentar u kome poručuje da podržava istraživačko novinarstvo, ali i da je protivnik naručenih afera.

“Protivnik sam naručenih afera, sa lažnim informacijama koje su kreirane u pojedinim poznatim podgoričkim kafanama, koje imaju za cilj uznemirenje javnosti i naših osiguranika, posebno kada su u pitanju zdravstveni radnici i zdravstvene ustanove”, napisao je Mijović.

Direktor KC ni nakon nekoliko dana nije pojasnio na kakve “naručene afere” misli. Nije odgovorio ni na pitanje da li govori o nečemu što se već desilo ili svako preispitivanje mogućih zloupotreba, unaprijed naziva aferom.

On je, u prvom odgovoru “Vijestima”, iako nije bio upoznat sa dokumentacijom do koje je došla redakcija “Vijesti”, napisao da smatra da objavljivanje neprovjerenih informacija, ozbiljno šteti i “Vijestima” i Kliničkom centru i osobama koji se pominju u pitanjima.

Galerija

Bonus video: