Katalonac na biciklu obilazi svijet: Priča o nezavisnosti ga dovela u Crnu Goru

Na ovom nesvakidašnjem putovanju, Rejmon nije slučajno izabrao Crnu Goru...
9 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2013. 20:41h

Rejmon Eskapa, rođeni Katalonac, avanturista je u duši. Ovih dana, ovaj 26-godišnjak iz Samadela, gradića udaljenog 20-ak km od Barselone, na kratko se zaustavio u Nikšiću, u svojevrsnom podvigu da obiđe svijet.

Iza njega je oko 3.000 kilometara i oko 40 dana vožnje biciklom, kojim planira da putuje pune tri godine.

"Oduvijek sam voli mountain-biking i bicikla, uopšte. A, pošto volim da putujem, spojio sam te dvije stvari i jednostavno izabrao ovaj trenutak da svoju ideju o putovanju oko svijeta na biciklu sprovedem u djelo", kaže za TV Vijesti ovaj Katalonac.

Rejmon je put podijelio u tri faze, prva će ga preko Evrope voditi do Kine, odakle će preko Aljaske do Južne Amerike, a onda od Afrike ka kući.

Biće to putovanje puno izazova, za koje se, kako kaže, dobro spremio.

"Sada sam krenuo u Aziju, u Turkmenistanu i Uzbekistanu biće veoma hladno, ali sam se dobro spremio. Imam toplu odjeću, vreću za spavanje koja je namijenjena za i do 18 stepeni ispod nule. Računao sam i na bolest jer ću često mijenjati zemlje i jesti različitu hranu, tako da sam ponio dosta ljekova, to je sve dio putovanja", priča Esakapa.

Na ovom nesvakidašnjem putovanju, Rejmon nije slučajno izabrao Crnu Goru.

Priča o nezavisnosti dovela ga je u Crnu Goru jer se nada da će nakon 300 godina čekanja i njegova zemlja dočekati samostalnost.

"Jedan katalonski pisac napisao je knjigu "Montenegro da, katalonija takođe", tako da znam sve o vama. Mi se posljednjih godina borimo za referendum, iako se španska vlada oštro protivi tome. Ipak, naši političari nas uvjeravaju da ćemo imati referendum sljedeće godine", kaže mladić.

Rejmon je, inače, po zanimanju novinar. Svoj put bilježi kamerom. Crnu Goru, kako kaže, pamtiće po prelijepoj prirodi i izuzetnoj gostoljubivosti.

"Ljudi mi govore: "Come on, please, have a pivo"... Ovdje sam svega tri dana, nisam mogao vidjeti puno toga, ali sam oduševljen ljubaznošću naroda."

Rejmon Eskapa, Katalonac koji je na put oko svijeta biciklom krenuo sa malom torbom, ali velikim snom o nezavisnosti...

Galerija

Bonus video: