Škatarić: Kaznila me komisija, a ne Zoran Mrdak

"Pripisani su mi veliki grijesi i klevete, čime se želio značajno ukaljati moj ugled i humanost..."
98 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2013. 18:49h

Direktor Nacionalnog parka “Skadarsko jezero” Goran Škatarić reagovao je na tekst pod naslovom “Mrdak me nepravedno kaznio, zbog medija”.

Reagovanje, upućeno glavnom uredniku, objavljujemo integralno:

“Do sada nijesam želio da Vas opterećujem sa bilo kakvim mojim ličnim obavještenjem, kao i demantovanjem, tj. opovrgavanjem neistina koje se u Vašim dnevnim novinama s vremena na vrijeme u zadnjih 10 mjeseci plasiraju na štetu kako ličnu, tako i profesionalnu. Vama se obraćam jer smatram da imate profesionalni kredibilitet i da možete da spoznate ono što se Vama dostavlja za Vašu dalju novinarsku obradu.

U dnevnim listu 'Vijesti', izdanje srijeda, 6. novembar 2013. godine, objavljen je tekst pod naslovom: 'Mrdak me nepravedno kaznio, zbog medija', u kojem novinar I. Čađenović netačno prenosi moje riječi. Radi istinitog informisanja javnosti, u nastavku teksta navodim Vam činjenice kojima demantujem djelove teksta u kojima njegov autor netačno ili nepotpuno prenosi moje riječi.

Tekst sljedeće sadržine:

'Direktor NP Skadarsko jezero Goran Škatarić žalio se Osnovnom sudu na odluku disciplinske komisije NPCG da mu se odbije deset odsto od mjesečne plate'.

Naime, nije tačna informacija da sam komentarisao disciplinsku mjeru, a moja konstatacija na pitanje novinara je bila da sam pored ovog posla angažovan na poslovima sudskog vještaka iz oblasti poljoprivrede i šumarstva, kao i na radu Univerziteta, ne imenujući isti.

'Odmah sam obavijestio našeg ornitologa Nelu Vešović-Dubak, i ona mi je rekla da nemamo uslova da zbrinemo pticu, jer bi takvo prihvatilište koštalo više od 5.000 eura. A pticu sam primio i odnio van granica NP pa ne znam zašto je tom slučaju pridata tolika važnost'.

Orao Bruzda

Kako je navod potpuno netačan, a samim tim riječi o izgradnji prihvatilišta nije ni bilo, tako da niko nije ni pominjao bilo kakvu izgradnju prihvatilišta.

Radi tačnog informisanja i istine o dosadašnjim pisanjima neistina g. Čađenovića kako u gore navedenom dijelu teksta tako i u dosadašnjem pisanju, a kako je javosti poznato od decembra prošle godine jedna od tema za pronalazak ranjenog crnog orla je iskrivljena. Na svaki moj pokušaj adekvatnog odgovora, moje izjave su korišćene samo u cilju moje diskriminacije, uz želju da me javnosti predstave kao nehumanu osobu.

Crnog orla sam preuzeo na porodičnom domaćinstvu Zorana Milića u mjestu Pothum, koje se nalazi van zone NP. Iako nije u opisu moga posla, ja sam preuzeo orla iz humanih razloga. U momentu kada sam došao do kuće Z. Milića i preuzeo pticu, bilo je oko 17:30 časova (van radnog vremena).

Takođe, želim napomenuti da sam prethodno obavio razgovor u svojoj kancelariji sa ornitologom gospođom Nelom Vešović-Dubak, koja me je informisala o vrijednosti aparature kojom je ptica bila opremljena, odnosno prikačena na leđa i objasnila mi da ne postoji prihvatni centar za ptice u Crnoj Gori, kao ni potreba da se ptica vodi kod veterinara kada je ranjena u tijelo. Takođe mi je saopštila da pticu treba preparirati i predati u Prirodnjački muzej. Prije preuzimanja ptice obavijestio sam policiju kako bi preuzeli cijeli slučaj s obzirom na to kako mi je rečeno da se radi o skupocjenoj aparaturi. Kasnije sam i pticu preuzeo i ostavio u porodičnom dvorištu svoje kuće, dok ne dobijem dalja uputstva.

Policija je došla sjutradan, preuzela opremu za praćenje-transmiter. Na moje pitanje šta će uraditi sa pticom, isti su odgovorili da orao nije predmet njihovog interesovanja.

Dva sata nakon njihovog odlaska, ptica je uginula.

U ponedjeljak, 3.12.2012. godine obavijestio sam, preko tehničkog sekretara, gospođu Vešović-Dubak o brojevima koji su se nalazili na prstenovima, koje je ptica imala na nogama, kako bi ona obavijestila Centar za posmatranje ptica Poljske i Poljsku ambasadu.

Crnog orla sam preuzeo na porodičnom domaćinstvu Zorana Milića u mjestu Pothum, koje se nalazi van zone NP. Iako nije u opisu moga posla, ja sam preuzeo orla iz humanih razloga

Mrtva ptica se nalazila u mom dvorištu do 7.12. 2012. kada je oko 15 časova pticu preuzeo ornitolog CZIP-a Mihajlo Jovićević.

Radi podrobnijeg informisanja javnosti, pri čemu želim izjaviti da imam svjedoke za svaku napisanu riječ, ne znam šta bi bilo ko drugi mogao preduzeti da je bio na mom mjestu.

Pripisani su mi veliki grijesi i klevete, čime se želio značajno ukaljati moj ugled i humanost, od strane ljudi o čijim kvalifikacijama ne želim iznositi komentare.

'Moje dužnosti su ograničene, jer ja ne zapošljavam radnike, ne unapređujem i ne otpuštam ih. Disciplinski postupak ne pokrećem ja, već nadležno preduzeće, isto tako ih i ne kažnjavam. Zaposleni su radnici još od 1983. godine koji nemaju licencu za poslove zaštite i svake nedjelje raspravljam sa Upravom o tom problemu'.

Navedeni tekst je netačan i jedino što sam u tom kontekstu iznio je da organizaciona jedinica NP postoji od 1983. godine, a da za informaciju o sertifikatima nadzornika može dobiti od naših zajedničkih službi Javnog preduzeća i da smo mi organizaciona jedinica JPNPCG.

Zašto se ne bavite problemima sa kojima se kao direktor, svakodnevno suočavam, zašto ne pišete o tome kako poboljšavam saradnju sa lokalnim mjesnim zajednicama i ribarskim udruženjima, kako nemam ljudstva već moram da šaljem radnike ambijentalne higijene sa lovočuvarima, pa ne mogu da snose odgovornost ako se ogluše o propise, kazao je Škatarić, ocijenivši da u NP 'Skadarsko jezero' ima mnogo većih problema od disciplinskih postupaka i orla.

Navedeni tekst je netačan, a molba koju sam tražio od g. Čađenovića je da prestane sa pisanjem neistina o radnicima Nacionalnog parka, direktoru i samom Nacionalnom parku, a ujedno sam mu dao sugestiju da može dobiti tačne informacije o poslovanju NPSJ od uprave Javnog preduzeća, jer NPSJ je u obavezi informisati JPNPCG o svim aktivnostima kroz dnevne, nedeljne, mjesečne, polugodišnje i godišnje izvještaje.

'Trgovane su mreže po početnoj cijeni od pet eura, plinske boce bile su duplo skuplje, a čamci su koštali 200 eura'.

Konstatacija je netačna, početna cijena za plinske boce je bila 20 eura, a za čamce 50, 200 i 300 eura zavisno od kvaliteta istih.

Gospodinu Čađenoviću očigledno nije u interesu da plasira prave i istinite informacije nego vjerovatno da napiše udarni naslov 'Mrdak me nepravedno kaznio, zbog medija'.

I laiku je jasno da je riječ o manipulaciji g. Čađenovića jer po Kolektivnom ugovoru nije u nadležnosti direktora vođenje disciplinskog postupka već to radi ovlašćeni disciplinski organ. Obraćam Vam se ovim prilogom i zahtijevam da isti objavite u cjelosti.

U nadi da ćete uvijek raditii na utvrđivanju istine, ma kakva ona bila, srdačno Vas pozdravljam.

S uvažavanjem, direktor NP “Skadarsko jezero” dr Goran Škatarić.

Odgovor će biti objavljen 9. novembra

Galerija

Bonus video: