SNP obilježila Dan oslobođenja Budve

Bio je to jedna od najznačajnijih događaja u istoriji ovog drevnog grada, kazao je odbornik SNP-a Mijomir Pejović
0 komentar(a)
SNP Budva, Foto: Vuk Lajović
SNP Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 07.11.2013. 13:53h

Iako se na Mitrovdan obilježava 95 godina od oslobađanja Budve, nažalost, tog jubileja, samo su se sjetili u opoziconoj SNP, koja je ispod spomen ploče postvaljenoj iznad glavnog ulaza u Stari grad, u znak sjećanja na taj događaj i simbolično podsjetila sve građane metropole turizma, da zaboravljaju na svoju istoriju.

"Pokoljenja, djela sude" riječi Petra Petrovića Njegoša, uklesane na spomen ploči, koju je, kako je stoji na mermernoj tabli, "budvanska opština postavila na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne srpske vojske koja poslije junačnih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8. novembra 1918".

"Na Mitrovdan, 08. novembra 1918. godine u nezadrživom jurišu jedinice pobjedonosne Srpske vojske, poslije proboja Solunskog fronta oslobodile su Budvu. Bio je to jedna od najznačajnijih događaja u istoriji ovog drevnog grada. Poslije gotovo pet vjekova strane dominacije, na gradskoj tvrđavi zavijorila se trobojka, zastava oslobodilaca. Pod tom zastavom, borilo se u Balkanskim i I Svjetskom ratu više od 1.000 boraca iz ovoga kraja. Preko 300 boraca iz budvanske i paštrovske opštine, prešlo je sa srpskom vojskom albansku golgotu i borilo se na Solunskom frontu zajedno sa dobrovoljcima iz Amerike", kazao je odbornik SNP-a Mijomir Pejović.

Prema riječima lidera Budvanskog SNP-a, Veselina Markovića, u vrijeme dok je ta partija bila na vlasti, postojao je projektni zadatak da se u parku pored Zeta filma uradi zajednički spomenik posvećen žrtvama I i II Svjetskog rata.

"Međutim, ta ideja nažalost nije realizovana. Očekujemo da ćemo nakon preuzimanja vlasti u Budvi realizovati taj projekta, jer bilo bi zaista pristojno na Mitrovdan neko položi spomenik ljudima koji su svoje živote dali za slobodu. Nažalost, nema više ni Zeta filma, a ta parcela na kojoj smo planirali spomenik je predviđena za gradnju", rekao je Marković.

Ona je napomenuo da su neke partije pokretale inicijativu da se spomen ploča ukloni sa zidina Staroga grada.

"Postoji istorijski činejnica da su Italijani u Drugom svjetskom ratu imali ideju da tu ploču skinu, pa je tadašnji gradonačelnik Budve kazao da se ispod nje nalazi uklesan venecijanski lav, koji građani Budve nijesu uklonili, iako je to bio simbol, jedne od okupatorskih vlasti. Na taj način je italijanskom namjesniku stavio do znanja da su Budvani ipak bili mnogo civilizovaniji, nego što je on bio. Sada se pojavljuju neki novi istoričari, koji bi da prekrajaju istoriju i taj svijetli datum izbršu sa naše mape", dodao je Marković.

Đuro Rafailovića je podsjetio da je ovo dug prema đedovima i prađedovima, koji su bili direktni učenisnici ovih događaja.

Bonus video: