Budva: Niče još najmanje devet spratova kod Starog grada

Direktorat za planiranje prostorom Ministarstva održivog razvoja izdao je urbanističko-tehničke uslove za gradnju hotela i hotelsko-apartmanskog kompleksa
321 pregleda 21 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 07.11.2013. 15:14h

Na mjestu gdje se nalaze četiri popularna gradska lokala „Perla”, „Harašo“, „Hacijenda“ i „Garden caffe“, uz gradski park, na kružnom toku, stotinjak metara od Staroga grada u Budvi, nići će hotelski i poslovno-apartmanski kompleks, sa najmanje devet etaža.

To je predviđeno i urbanističko-tehničkim uslovima koje je Direktorat za planiranje prostorom Ministarstva održivog razvoja izdao krajem oktobra za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju hotela i poslovno–apartmanskog kompleksa na toj urbanističkoj parceli.

Plac “6.11”, na kojem je predviđena izgradnja, vodi se u katastarskoj evidneciji Uprave za nekretnine kao vlasništvo nekoliko starobudvanskih porodica, koje su ujedno i izdale pod zakup kako postojeće prizemne zgrade, tako i zemljište za četiri ugostiteljska lokala.

Planirani urbanistički pokazatelji, predviđeni oborenim DUP-om “Budva centar“, piše u urbanističko-tehničkim uslovima, na parceli ukupne površine 1.947 kvadrata, predviđaju izgradnju kompleksa na 60 odsto parcele, ukupne bruto građevinske površine od 8.763 m2.

Preporučena, ali isto tako i neobavezujuća spratnost buduće zgrade oko koje će ostati nešto manje od 800 kvadrata zelenih površina, je prizemlje plus devet spratova, najmanje 35 metara visine.

Potreban broj garažnih mjesta, biće, navedeno je u tom dokumentu, obezbijeđen u podrumskoj etaži bućeg hotelsko- apartmanskog kompleksa.

Popularni lokal “Perla”, na čijem će mjestu nići hotel, je privremenog karaktera, i Opština je bila dužna da svih prethodnih godina izdaje dozvolu za produženje rada. Na mjestu ostalih budvanskih klubova biće izgrađen poslovno – apartmanski kompleks.

Borovoe kule u komšiluku

Naspram lokala koji će biti srušeni je veliki zemljišni kompleks, u vlasništvu lidera budvanskog DPS-a i aktuelnog šefa parlamenta Bora Lazovića, koji je sa bratom i poslovnim partnerom kompanijom „Alart centar” dobio građevinsku dozvolu resornog ministarstva za gradnju hotela i apartmana, dvije kule od čak 16 i 18 etaža.

Upravo u toj, najatraktivnijoj zoni od Starog grada do poslovnog centra „TQ plaza“, ucrtana je gradnja čak deset višespratnica od devet i više etaža, od kojih je gradnja tri već započela.

Bonus video: