Na vozni park MUP-a išlo i po tri miliona

Uprava policije i MUP raspolažu sa 906 automobila, ali su racionalizacijom troškova ove godine na servis, registraciju, kupovinu guma i gorivo uštedjeli stotine hiljada
237 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2013. 21:03h

U voznom parku Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije nalazi se 906 službenih automobila, na čije se održavanje, registraciju i gorivo godišnje trošilo i preko tri miliona eura.

Tokom 2012. godine u MUP-u i UP se na gorivo potrošilo 2.046.797,81 eura, dok je na redovne servise, popravke i registraciju otišlo 1,2 miliona eura.

Upravo zbog velikog udara na budžet MUP-a, ministar Raško Konjević se dolaskom na tu funkciju posebno pozabavio racionalizacijom troškova i u voznom parku.

Krajem aprila ove godine, a na osnovu preporuka Vlade, MUP je Upravi za imovinu predao 373 automobila, jer je službenicima policije naređeno da parkiraju vozila čija je starost bila preko 20 godina.

I pored toga, u voznom parku MUP-a nalazi se veliki broj “krševa”, čija godina proizvodnje datira još iz prošlog milenijuma, zbog čega se mnogo više budžetskog novca troši na servis ali i na gorivo.

Prosječna starost automobila u MUP-u je 11, 86 godina, a u voznom parku ima raznih marki i tipova vozila.

Na gorivo godišnje ode 1,7 miliona eura: Sa vježbe SAJ-a

“Organizacione jedinice Uprave policije koriste 821, a jedinice MUP-a 85 službenih vozila. Vozni park čini 35 različitih marki automobila i preko stotinu različitih modela-tipova vozila”, saopšteno je “Vijestima” u MUP-u.

Značajno smanjili troškove

Da se decenijama nedomaćinski trošio budžetski novac u voznom parku MUP-a pokazuju najnovije analize u toj instituciji, gdje su se stezanjem kaiša ove godine već uštedjele stotine hiljada eura.

U analizi MUP-a navodi se da su troškovi održavanja službenih vozila u 2012. godini iznosili 1.208.457,46 eura.

Za registraciju je utrošeno 388.200,54 eura, za nabavku rezervnih auto-djelova 414.947,52, na opravku u specijalizovanim auto-servisima je otišlo 308.492,04, dok je za nabavku guma potrošeno 65.717,40 eura.

Zamjena ulja prošle godine koštala je MUP 31.099,96 eura.

Ukoliko se cifre iz 2012. godine uporede sa najnovijim podacima za prvih devet mjeseci ove godine, vidi se da su napravljene značajne uštede u budžetu.

“Tokom ove godine MUP je značajno smanjio troškove, pa je za održavanje službenih vozila za devet mjeseci 2013. godine potrošeno 536.741,77 eura. Za registraciju vozila utrošeno je 123.479,66, za nabavku rezervnih auto-djelova 275.379,21, za usluge opravke auta 86.024,69, za nabavku guma 47.395,04, dok je za motorna ulja potrošeno 4.463,17 eura”, saopštili su u MUP-u.

Oni očekuju da u naredna tri mjeseca neće značajno biti povećani troškovi održavanja i potrošnje goriva što će značiti da su “mjere štednje” već dale rezultate.

Jedna od najvećih stavki u voznom parku je gorivo. Godišnje su se za kupovinu goriva za MUP i UP trošili milioni, ali u MUP-u planiraju da značajnije smanje i te troškove.

“U 2012. godini MUP je za gorivo potrošio 293.131,81 eura, a Uprava policije 1.753.666,00. MUP i UP su u 2012. godini ukupno potrošili 2.046.797,81 eura”, piše u odgovorima MUP-a.

Konjević bira kome daje volan

Zbog želje da se smanje troškovi, ali i da se malo više vodi računa o službenim automobilima, MUP je već počeo sa novom podjelom vozila organizacionim jedinicama.

Ministar Konjević će, kako je najavljeno, posebnim odlu kama svakoj organizacionoj jedinici dati na korišćenje određen broj službenih vozila za obavljanje poslova iz njihove nadležnosti.

“Prilikom podjele imaće u vidu značaj i obim poslova koje obavljaju. Za svako vozilo posebnim rješenjem odrediće se službenik, koji će biti odgovoran za savjesno i namjensko korišćenje i održavanje vozila. Ova procedura već je započela u organizacionim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova”, piše u odgovorima MUP-a.

U MUP-u vjeruju da će na ovaj način napraviti više reda u voznom parku, te da će se znati ko ima pravo i na koji način da duži službeni automobil.

“Kroz ovaj proces izvršiće se provjera opravdanosti trenutnog rasporeda i upotrebe službenih vozila i stvoriće se bolje pretpostavke za kontrolu cjelishodne upotrebe službenih vozila i utvrđivanje disciplinske i materijalne odgovornosti u slučaju njihove zloupotrebe i oštećenja”, navode u MUP-u.

Osim toga, u vrhu MUP-a napraviće i novu raspodjelu ko će od starješina u toj instituciji, ali i u Upravi policije, ubuduće imati pravo da koristi službeni automobil i van radnog vremena.

U voznom parku MUP-a ima i automobila koje je policija dobijala na poklon, ali još ima i luksuznih tipova koje je UP po raznim osnovama oduzela od građana.

Tokom 2009. godine posljednji put su preko tendera kupljeni automobili. Tada je na tenderu pobijedila firma “Ljetopis” preko koje je UP nabavila 100 “mercedesa”, ali i pride tri luksuzna tipa tog njemačkog proizvođača.

Iako je tender tada ispoštovan, mnogi drugi zastupnici automobila u Crnoj Gori su se žalili na “mešetarenje” - ključni uslov za prijavu je bio da se traže automobili koji imaju 1,7- litarske motore. Upravo ta ključna stavka je iz trke izbacila druge ponuđače tako da je “Ljetopis” dobio milionski posao.

Kilometraža stala na 133 hiljade kilometara

Prosječna starost svih službenih vozila u voznom parku MUP-a je 11,86 godina, dok su analize pokazale da se kazaljka na kilometar-satu prosječno zaustavi na 133 hiljade pređenih kilometara.

Patrolna policijska vozila, koje u radu koristi saobraćajna policija, godišnje prosječno pređu preko 300.000 kilometara. MUP je uradio analizu o tome koliko godišnje kilometara pređu specijalna vozila, motocikli, kamioni, kombi vozila...

Prema toj analizi, najviše kilometara godišnje pređu vozila koja su kupljena krajem devedesetih godina prošlog vijeka. “Vozila stara 15,5 godina prosječno pređu 216.772 km, dok terenska vozila stara 12,3 godine pređu 160.495 km.

Motocikli, koji su prosječno stari 6,6 godina, godišnje u prosjeku pređu 32.423 kilometra, dok specijalna vozila stara 12,02 godine pređu 84.548 km. Kombi vozila u MUP-u i UP su prosječne starosti 8,5 godina, a ona tokom godine naprave kilometražu od 106.419 km. Teretna vozila su stara 13 godina, a godišnje pređu 167.474 km”, naveli su u MUP-u.

Lizing za zamjenu starog za novo

Zbog dotrajalog voznog parka i “krševa” koje službenici policije koriste u radu, u MUP-u razmišljaju kako da riješe problem i u vrijeme krize nabave novije modele automobila.

Podaci o prosječnoj starosti i prosječnoj pređenoj kilometraži službenih automobila ukazuju da se troši dosta novca na održavanje, ali i na potrošnju goriva. MUP zbog toga radi analizu, koja bi trebalo da pokaže isplativost korišćenja operativnog lizinga jer se vjeruje da bi zamjenom starog za novo mogli još više da smanje troškove.

“Prednosti operativnog lizinga su velike jer neće biti neplaniranih troškova - kvarova na autima, registracije, osiguranja, zamjene pneumatika, već će se tačno znati koliko mora da se izdvoji za vozila koja se neće tehnički održavati, osiguravati i registrovati za vrijeme dok traje operativni lizing. Osim toga, nabavka novih vozila značajno bi smanjila postojeću potrošnju goriva”, navode u MUP-u.

Galerija

Bonus video: