"Obustaviti postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o Ustavnom sudu"

Latković je predlog dostavio predsjedniku i sudijama Ustavnog suda
64 pregleda 1 komentar(a)
Miodrag Latković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Latković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.11.2013. 16:44h

Sudija Miodrag Latković predložio je da Ustavni sud Crne Gore pokrene postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o Ustavnom sudu i naredi Skupštini i predsjedniku države da do konačne odluke te institucije obustave radnje za izbor novih sudija tog suda. Advokat Predrag Mugoša podnio je inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore zbog, kako se navodi, nedorečenosti u vezi sa prestankom mandata, odnosno pravnog položaja sudija tog suda. Crnogorski predsjednik Filip Vujanović raspisao je javni poziv za izbor dvoje sudija Ustavnog suda, a Ustavni odbor trebalo bi sjutra da utvrdi tekst javnog poziva za još petoricu sidija te institucije. Latković, koji je sudija izjvjestilac u ovom predmetu, predlog je dostavio predsjedniku i sudijama Ustavnog suda koji će se o tome izjasniti. Latković navodi da su Ustavom propisani uslovi za prestanak funkcije predsjedniku i sudiji Ustavnog suda prije isteka vremena na koje su izabrani. Propisano je da predsjedniku i sudiji Ustavnog suda prestaje funkcija prije isteka vremena na koje je izabran ako to sam zatraži, kad ispuni uslove za starosnu penziju ili ako je osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora. Predviđeno je da se razrješavaju dužnosti ako je osuđen za djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje funkcije, ako trajno izgubi sposobnost za vršenje funkcije ili javno ispoljava politička uvjerenja.

Ustavom je, kako se navodi, propisano da o nastupanju razloga za prestanak funkcije ili razrješenje utvrđuje Ustavni sud na sjednici i o tome obavještava Skupštinu. „Postupak za prestanak funkcije predsjednika i sudije Ustavnog suda propisan je i odredbama Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore“.Navedena ustavna norma je, kako se objašnjava u predloženom rješenju, u funkciji njegove nezavisnosti od svih segmenata vlasti i sve dok je ona na snazi ne postoji nikakva druga mogućnost prestanka funkcije sudije.„Ta mogućnost se ne može propisivati ni ustavnim zakonom za sprovođenje ustava ili amandmana, niti zakonom ili bilo kojim drugim pravnim aktom. Ona je eksplicitna u svom sadržaju, neposredno se primjenjuje i nije joj potrebno dodatno tumačenje da bi svakome bilo jasno da bez njome propisanih uslova i procedure nema mogućnosti prestanka funkcije sudije Ustavnog suda“, stav je Latkovića. Međutim, kako ocjenjuje, osporenom odredbom zakonodavac je propisao da dosadašnji predsjednik i sudija Ustavnog suda nastavljaju sa radom do izbora svih sudija Ustavnog suda, odnosno potrebnog broja sudija za odlučivanje u skladu sa Ustavom i ovim zakonom.„Ovakvim propisivanjem zakonodavac je osporenom odredbom prekoračio granice ustavnih ovlašćenja jer je zakonom na drugačiji način uredio ustavom propisane uslove i postupak za prestanak funkcije sudije Ustavnog suda prije isteka vremena na koje je izabran“, kaže Latković u predloženom rješenju.

„Ovakvim propisivanjem zakonodavac je osporenom odredbom prekoračio granice ustavnih ovlašćenja jer je zakonom na drugačiji način uredio ustavom propisane uslove i postupak za prestanak funkcije sudije Ustavnog suda prije isteka vremena na koje je izabran“, kaže Latković

Bonus video: