Slavko Stojanović: Regionalna saradnja preduslov borbe protiv kriminala

Stojanović je kazao da je Uprava policije ostvarila mjerljive rezultate u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala
82 pregleda 3 komentar(a)
Slavko Stojanović, Foto: Savo Prelević
Slavko Stojanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.11.2013. 16:23h

Kvalitetna međunarodna i regionalna saradnja osnovni su preduslov uspješnosti borbe protiv najsloženijih oblika kriminala, pored mjera koje se preduzimaju na nacionalnom niovu, ocijenio je direktor Uprave policije, Slavko Stojanović.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, Stojanović učestvuje na dvodnevnom Radnom sastanku direktora policija regiona, koji u Banja Luci organizuje Policija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

On je rekao da je Crna Gora značajan faktor stabilnosti i bezbjednosti u jugoistočnoj Evropi, čemu je svojim angažovanjem kroz međuagencijsku, regionalnu i međunarodnu saradnju, doprinijela policijska organizacija.

Stojanović je kazao da je Uprava policije ostvarila mjerljive rezultate u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, što je, kako je naveo, konstatovano i u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za ovu godinu“

„Osnovni preduslov uspješnosti borbe protiv najsloženijih oblika kriminala, pored mjera koje se preduzimaju na nacionalnom niovu, jeste kvalitetna međunarodna i regionalna saradnja, rekao je on.

Prema njegovim riječima, afirmacija i jačanje međunarodne policijske saradnje, naročito između zemalja u okruženju, predstavlja imperativ za održavanje stabilnog bezbjednosnog ambijenta.

„U susret otvaranju pregovora u poglavljima 23 i 24 u decembru ove godine, Vlada Crne Gore i Ministarstvo unutrašnjih poslova – Uprava policije ostaju posvećeni jačanju vladavine prava i ofanzivnijem djelovanju u borbi protiv kriminala“, poručio je Stojanović.

Tema Radnog sastanka u Banja Luci je unaprjeđenje daljih zajedničkih aktivnosti na postizanju efektnije borbe protiv savremenih bezbjednosnih izazova i prekograničnog organizovanog kriminala.

Na Radnom sastanku učestvuju šefovi policija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Republike Srpske i Crne Gore, kao i šef Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine.

Stojanović se u Banja Luci sastao i sa direktorom Policije RS, Gojkom Vasićem, sa kojim je razgovarao o modalitetima unaprjeđenja saradnje i zajedničkim aktivnostima u borbi protiv krijumčarenja droga, roba i dobara veće vrijednosti i svih oblika kriminaliteta koji imaju obilježje prekograničnog kriminala.

Šefovi kriminalističkih policija Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, i RS su takođe održali sastanak na kojem su razgovarali o produbljivanju saradnje na svim nivoima rada kriminalistike, i razmijenili operativne podatke od važnosti za policijske akcije na međunarodnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

Bonus video: