Ko to trguje zimskim gumama?

U Crnoj Gori za zimske gume i lance za skoro 200.000 vozila se izdvaja gotovo 24 miliona eura
66 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2013. 19:25h

Povodom najave MUP-a da će i ove godine, uprkos protivljenju dijela i stručne i laičke javnosti, vlasnici vozila morati da stavljaju zimske gume, poslanica SNP-a Snežana Jonica pitala je juče čiji je to interes.

“U Crnoj Gori je prošle godine bilo 197.826 registrovanih vozila od toga preko 175.000 putničkih automobila, kombija i autobusa, a samo u Podgorici ih je 67.740. Kada na svako to vozilo stavite po dvije zimske gume koje koštaju od 50 eura pa naviše i tome dodate lance koji koštaju 20 eura i to pomnožite sa skoro 200.000 automobila dobije se cifra od gotovo 24 miliona eura. Ako uzmemo u obzir da je trećina vozila u Podgorici i još toliko na primorju, lako je zaključiti da je neko potpuno nepotrebno građanima iz džepa uzeo 16 miliona eura i to preko granice pošto mi nemamo proizvođača guma. Ko je to odlično ućario na uvozu guma zahvaljujući jednoj 'pogrešnoj' odredbi zakona”, pita Jonica u izjavi za “Vijesti”.

U Crnoj Gori za zimske gume i lance za skoro 200.000 vozila se izdvaja gotovo 24 miliona eura. Po trećina vozila je u Podgorici i na primorju, lako je zaključiti da je neko potpuno nepotrebno građanima iz džepa uzeo 16 miliona eura, rekla je Jonica

“Mi smo mjesec nakon početka primjene vidjeli da mnogo toga ne valja, pa smo u proceduru poslali svoj prijedlog zakona o bezbjednosti saobraćaja. Oni su taj prijedlog odbili kao preuranjen, a sada nakon deset mjeseci i sami kažu da ga treba mijenjati i to tek možda naredne godine”, kaže Jonica.

SNP neće čekati da Ministarstvo pokrene izmjene nego će to učiniti uskoro. Prije toga iniciraće kontrolno saslušanje ministra Konjevića.

“Danas ćemo podnijeti zahtjev za dopunu dnevnog reda sjednice Odbora za politički sistem koja je zakazana za 7. novembar i tražiti kontrolno saslušanje Konjevića na temu 'Analiza stanja bezbjednosti saobraćaja i kaznene politike“. To saslušanje je sastavni dio plana rada odbora za treći kvartal. Pošto je taj rok istekao želimo da podsjetimo kolege na tu obavezu da bi se svi upoznali sa anlizom stanja bezbjednosti saobraćaja koju priprema MUP. Svakako biće to prilika i da sučelimo mišljenja o mnogim nelogičnim i krajnje problematičnim rješenjima u zakonu”, ističe Jonica.

Za građane bi, kako kaže Jonica, bila velika šteta da se sa izmjenama Zakona, makar za rješenja koja su potpuno neodrživa, a kazne služe samo za punjenje državne kase, čeka još nekoliko mjeseci.

“Čiji je interes da se građanima uzima novac za prekršaje koji nimalo ili uopšte ne utiču na bezbjednost saobraćaja. Još više kome odgovora to da i ove godine hiljade građana, posebno u centralnom dijelu države i na primorju daju milione za zimske gume, a svi vidmo da je to potpuno nepotrebno. Mi smatramo da izmjene ovog Zakona moraju da budu hitno donijete jer nepravedna i nelogična rješenja treba mijenjati po najkraćem postupku, a ne dozvoljavati da to i dalje košta građane”, rekla je Jonica.

Ona je podsjetila i na problem u radu auto-škola, koje će zbog greške državnog aparata možda staviti ključ u bravu.

“Još nijesu donijeti podzakonski akti koji se odnose na rad auto škola, iako je rok za istekao. Na drugoj strani MUP je vlasnicima auto-škola dao nerealno rekove da se prilagode novim pravilima, pa to njima stavara velike probleme”, kazala je ona.

Bonus video: