Ni bogataši ne plaćaju: U Tivtu usidrena mega jahta

Proteklih godina u Crnoj Gori bilo je više slučajeva zapljene, čak i sudske prodaje brodova čiji nesavjesni ili vlasnici koji su upali u finansijske teškoće
219 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2013. 18:11h

Proteklih godina u Crnoj Gori bilo je više slučajeva zapljene, čak i sudske prodaje brodova čiji nesavjesni ili vlasnici koji su upali u finansijske teškoće, nisu plaćali svoje obaveze.

To se do sada odnosilo isključivo na trgovačke brodove, ali je malo ko ikada mogao pomisliti da će se na redu za zapljenu i potencijalnu sudsku prodaju kod nas ikada naći jedna luksuzna višemilionski vrijedna mega jahta – sinonim za bogatstvo i finansijsku moć vlasnika.

Upravo je to u Tivtu slučaj sa luksuznom 35-metarskom jahtom „Spirit“ koja je zaplijenjena u tivatskoj marini Porto Montenegro zato što njen vlasnik već duže vrijeme ne plaća posadu. Jahta je zvanično zaustavljena u tivatskoj marini a Lučka kapetanija Kotor „Spiritu“ je privremeno oduzela dokumente i zabranila isplovljavanje. Nalog o zabrani isplovljavanja jahte koja plovi pod zastavom Kajmanskih ostrva stigao je iz Privrednog suda u Podgorici.

Da za vlasnika „Spirita“ ovakve stvari nisu neuobičajene, svjedoči i podatak da je njegov brod lani već bio u sličnim problemima

“Zabrana je od 18. oktobra ove godine kada su i oduzeta dokumenta pomenutoj jahti, te je Lučka kapetanija obavijestila pograničnu policiju u marini kao i predstavnike marine Porto Montenegro o oduzetim dokumentima i zabrani isplovljavanja broda”, kazao je “Vijestima nedjeljom” šef Lučke kapetanije Kotor Bruno Brkanović.

U Privrednom sudu u Podgorici saopšteno nam je da su djelovali odlučujući po predlogu za određivanje privremene mjere predlagača Constantina Ivanusa iz Rumunije, prvog oficira jahte „Spirit“, protiv vlasnika tog broda, kompanije „Tumi Pasha Spirit Limited“ iz Daglasa. Sporno je potraživanje u iznosu od 10. 000 eura zbog kojeg je donijeto „rješenje od 09. okrobra 2013. godine, kojim je usvojen predlog predlagača i određena privremena mjera zaustavljanja i zabrane isplovljavanja broda iz marine Porto Montenegro”.

Prema podacima sa kojima raspolaže Lučka kapetanija Kotor, sjedište kompanije „Tumi Pasha Spirit Limited“ je u Bejrutu u Libanonu, dok se u dokumentaciji Privrednog suda kao sjedište navodi grad Daglas na britanskom dominionu – ostrvu Man.

Pored zahtjeva za naplatu neisplaćene zarade koji je Privrednom sudu u Podgorici podnio rumunski pomorac, toj instituciji sa istim zahtjevima kasnije se obratilo i troje crnogorskih državljana – članovi posade te mega-jahte, pa je i na njihov zahtjev, „Spiritu“ izrečena još jedna privremena mjera zabrane isplovljavanja do okončanja sudskog spora koji zaposleni vode protiv svog gazde.

Sindikat sa problemom upoznao lučke vlasti: Markolović

Spor su pokrenuli pomorci Branko Vukšić iz Kotora, Siniša Gačević iz Tivta i Marina Bakić iz Tivta, radi duga u iznosu od 28.150 eura, a sud je zabranio isplovljavanje jahte od 25. oktobra. Ta mjera traje do pravosnažnog okončanja spora, koji je predlagač dužan da pokrene u roku od 15 dana od dana izdavanja privremene mjere, saznaju “Vijesti nedjeljom” u Privrednom sudu.

„Spirit“, atraktivni 35 metara dugi katamaran koji je svojim neuobičajenim izgledom i bojom trupa proteklih par godina, koliko se najčešće nalazi u marini Porto Montenegro, privlačio veliku pažnju, sada je u opasnosti da kroz sudski postupak bude prodat na licitaciji, ukoliko njegov vlasnik u međuvremenu ne izmiri dospjela potraživanja posade.

Jahta čija se vrijednost procjenjuje na preko 5 miliona eura, tako bi mogla „otići na doboš“ zbog potraživanja koja iznose nepunih 40 hiljada eura.

Da za vlasnika „Spirita“ ovakve stvari nisu neuobičajene, svjedoči i podatak da je njegov brod lani već bio u sličnim problemima, pa je jahti Privredni sud u Podgorici 27. novembra prošle godine takođe bio odredio privremenu mjeru zabrane isplovljavanja.

Podnosioci tog zahtjeva bili su članovi posade, njih osam, kojima je gazda tada za plate dugovao ukupno 61.303 eura. Međutim, na zahtjev iste te posade, privremena mjera zabrane isplovljavanja luksuzne jahte je 20. maja ove godine ukinuta, a postupak za naplatu njihovih potraživanja pred Privrednim sudom je obustavljen.

Vlasnik te jahte do početka ljeta dugovao je i izvjesni iznos novca Porto Montenegru, po osnovu veza „Spirita“ u prestižnoj tivatskoj marini. To je, međutim, prema informacijama „Vijesti nedjeljom“ iz Porto Montenegra naplaćeno početkom ljetnje sezone, od kada tivatska firma više nema potraživanja prema vlasniku jahte.

Sa slučajem neplaćanja posade na jahti „Spirit“ upoznat je i Sindikat pomoraca Crne Gore. Prema riječima potpredsjednika, kapetana Tomislava Markolovića, sindikatu se obratio prvi oficir Constantin Ivanus iz Rumunije koji ih je upoznao sa činjenicom da mu se duguje novac.

„On se u međuvremenu iskrcao sa jahte i vratio kući a postupak za naplatu njegovih potraživanja je u toku“, kazao je Markolović koji je na poziv rumunskog pomorca i obišao jahtu „Spirit“ u Tivtu, te je lučke vlasti u Kotoru upoznao sa problemom i zvanično im ukazao na njihove obaveze shodno međunarodnim propisima i standardima međunarodnog Sindikata pomoraca i transportnih radnika ITF.

Markolović kaže da posada „Spirita“, osim neisplaćenih plata, nije imala drugih problema, pa brodu u vrijeme njegove posade, nije nedostajalo hrane, vode i goriva. Zanimljivo je međutim, da je jahta „Spirit“ upravo u vrijeme kada njen gazda nije plaćao posadu, bila angažovana za jednu veoma bitnu međunarodnu političku aktivnost.

Naime, 4. septembra ove godine, prilikom zvanične posjete hrvatskog predsjednika dr Iva Josipovića Crnoj Gori, upravo je ovaj brod angažovan da od Tivta do Perasta preveze Josipovića, njegovog crnogorskog kolegu Filipa Vujanovića, najbliže saradnike dvojice šefova država, ministarku bez portfelja u Vladi Crne Gore Mariju Vučinović, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimira Dekovića i tivatskog gradonačelnika Dragana Kankaraša.

Dok su visoki gosti uživali u komforu luksuzne jahte, dvorila ih je posada koja nije primala plate.

Galerija

Bonus video: