Glavni grad od zakupa ove godine prihodovao 1.125.205 eura

Najveći prihod od iznajmljivanja poslovnog prostora u Ulici slobode grad ima od "Eurofashiona"
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2013. 18:27h

Glavni grad je do prvog novembra od zakupa 187 poslovnih prostora prihodovao 1.125.205 eura.

U Informaciji o stanju poslovnog prostora u vlasništvu Glavnog grada, o kojoj će odbornici raspravljati na sjednici 15. novembra, navedeno je da je za isti period izvršena naplata zakupnine u iznosu od 1.006.338 eura, odnosno, skoro 90 odsto, dok je procenat izdatih prostora iznosio 91 odsto.

„Smatramo da je ovakva realizacija naplate, i u ovoj godini i periodu ekonomske krize, rezultat kvalitetnog rada i međusobne saradnje zakupaca i Agencije za izgradnju, odnosno, pokušaja da prije svega dogovorom riješimo svaku problematičnu situaciju koja nastaje u međusobnom odnosu zakupodavac – zakupac“, navodi se u Informaciji.

Tek nakon što se iscrpi ovakva mogućnost, Agencija, kako je istaknuto u dokumentu, pokreće sudski postupak naplate zakupnine, odnosno, pokreće postupak iseljenja kod nadležnog organa.

„Mišljenja smo da su odluke o umanjenju cijene zakupa naišle na razumijevanje i odobravanje zakupaca, a time i bolju realizaciju zakupnine“, piše u Informaciji

„Mišljenja smo da su odluke o umanjenju cijene zakupa naišle na razumijevanje i odobravanje zakupaca, a time i bolju realizaciju zakupnine“, piše u Informaciji.

Agencija će, kako se navodi u dokumentu, zbog „ekonomske krize koja se i dalje osjeća“, uputiti inicijativu nadležnim organima da produže primjene važećih odluka o umanjenju iznosa zakupnine poslovnog prostora u vlasništvu Glavnog grada i za narednu godinu.

„Smatramo da će se usvajanjem produženja predmetnih odluka i za 2014. godinu, kao i daljom korektnom saradnjom sa zakupcima poslovnog prostora u vlasništvu Glavnog grada, i pored teške ekonomske situacije stvoriti dobri uslovi poslovanja, kako bi se sačuvali postojeći zakupci poslovnih prostora i privukli novi“, navodi se u Informaciji.

Saopšteno je da je broj poslovnih prostora kojim raspolaže Agencija umanjen za poslovni prostor od 436 metara kvadratnih u kuli „Normal company“ na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, koji je ustupljen Glavnom gradu na dalje raspolaganje.

Agencija, kako je navedeno, više ne raspolaže ni poslovnim prostorima od 300 i 356 kvadrata u Domu zdravlja na Trgu Nikole Kovačevića, jer je Odlukom Skupštine Glavnog grada prenijeto pravo raspolaganja Ministarstvu zdravlja.

„U ovoj godini, podnijet je zahtjev za povraćaj poslovnih prostora od 35 i 22 metra kvadratna koji se nalaze u Ulici Miljana Vukova broj 51. Kako postupak koji se vodi pred nadležnim organima još uvijek nije okončan, Agencija je oslobodila predmetne prostore od lica i stvari, ali nije izvršila primopredaju istih, što je spremna da uradi odmah nakon dostavljanja validne dokumentacije“, piše u dokumentu.

Dva podruma u Ulici slobode prazna

U Glavnom gradu, kako je navedeno, nijesu izdata tri poslovna prostora u Ulici 4. jula - dvorišna strana, po dva podruma u Ulici slobode broj 24 i Nikole Tesle, a nije izdat ni poslovni prostor u Ulici Radosava Burića - dvorišna strana. Navedeno je da nije izdat poslovni prostor u Aerodromskoj ulici - dvorišna strana, dvije garaže u Ulici Ivana Milutinovića i jedna garaža u zgradi G7 na Zabjelu, dva poslovna prostora u Ulici Miljana Vukova broj 51, za koje je podnijet zahtjev za povraćaj.

Nijesu izdata ni dva poslovna prostora u Ulici Svetozara Markovića 17 i 38 - dvorišna strana, po jedan poslovni prostor u Ulici Ivana Crnojevića 50, Mila Radunovića , Ivana Vujoševića i u Vučedolskoj ulici.

Od „Eurofashiona" 20.000 mjesečno

Prema cjenovniku kojim se rukovode u Glavnom gradu za metar kvadratni zakupa poslovnog prostora u prvoj A zoni treba 33,20 eura. Najveći prihod od iznajmljivanja poslovnog prostora u Ulici slobode grad ima od "Eurofashiona", koji za korišćenje nekoliko lokacija od skoro 525 kvadrata, sa PDV-om plaća 20.000 eura mjesečno.

U Informaciji je navedeno da se za kvadrat prostora u prvoj B zoni plaća 21,75 eura, prvoj C 18, 50, prvoj D 14,50 eura. Kvadrat poslovnog prosotra u drugoj zoni je 10,50 eura, trećoj osam, četvrtoj, 5,50 i petoj 3,50 eura.

Galerija

Bonus video: